Einde seizoen voor dappere Rotterdammers

9 mei 2016

Anderhalve wedstrijd duurde het verzet van Challenge Sports in de eerste play-offronde tegen de kapitaalkrachtige ploeg uit Groningen. Afgelopen donderdag was het team niet naar Groningen afgereisd om de plek in de halve finale zomaar aan Donar te gunnen.

Gisterenavond bood de thuisploeg in de return iets meer dan een helft dapper tegenstand, maar daarna was het over en kon Donar doen wat er van de ploeg verwacht werd.

Tot de rust gaat de wedstrijd gelijk op. Vooral Sergio de Randamie (14) en Lashard Anderson (9) bemoeien zich met de score aan Rotterdamse kant. Bij Groningen springt wederom Lance Jeter eruit met 15 punten in die eerste twee kwarten.

Het is dan een aantrekkelijke wedstrijd waarin de meeste van de 750 toeschouwers en de evenzovele livesteamkijkers (!) wel voelen dat de Groningers veel sterker zijn, maar er maar niet in slagen om de Rotterdammers op de knieën te krijgen.

In de laatste minuten van het tweede kwart valt bij de thuisploeg Ties Theeuwkens op die met 7 punten op rij zijn ploeg bij rust op gelijke hoogte brengt: 34-34.

Na de pauze opent Theeuwkens met een driepunter en scoort Bart Stolk na een heerlijke Rotterdamse aanval. Het wordt 39-34. Daarna is het plotseling over en uit met de ploeg van Armand Salomon. Challenge Sports mist minutenlang alle schoten en zo vloeit het zelfvertrouwen uit de ploeg. Met Anderson op de bank (4 fouten al) lijdt de ploeg ineens heel veel balverlies en komt het in acht minuten niet meer tot een veldscore. Alleen De Randamie verzilvert nog twee vrije worpen. Bij de andere basket bevrijdt Donar zich eindelijk van het Rotterdamse verzet; Dourrisseau, Jeter en Bubnic zijn ineens niet meer te stoppen. Na het derde kwart is het verschil gemaakt: 41-55.

Het vierde kwart is er slechts voor de statistieken. De foutenlijst bij Challenge Sports is vol gelopen. Mladenovic heeft al in het derde kwart zijn vijfde fout opgelopen, Kok en Anderson staan op scherp. Ook Steijn krijgt zijn vierde in de eerste minuut van het laatste kwart. Anderson moet er na zes minuten af. Mede daardoor hebben de Rotterdammers tegen Donar niets meer in te brengen en zo eindigen vier Groningers in de dubbele cijfers en pakt Bekkering een double-double (16-16). Uiteindelijk loopt het verschil nog op tot 30 punten (55-85).

Challenge Sports heeft dan al lang begrepen dat het gedaan is. Net als vorig seizoen heeft de Maasstad een play-offplaats veroverd en net als vorig jaar strandt de ploeg in de eerste ronde. Toch zijn er veelbelovende stappen gemaakt in Rotterdam: geen tegenstander kwam onbevreesd naar het Topsportcentrum, de toeschouwersaantallen zijn gegroeid en op verschillende terreinen is er verder geprofessionaliseerd. De organisatie kijkt terecht omhoog en moet aan de bak om meer geld te genereren om haar ambities waar te maken.