ÉÉN-PUNTSVERLIES IN LEEUWARDEN

30 oktober 2016

Forward Lease trad vandaag aan tegen Aris Leeuwarden in de Friese hoofdstad. Beide ploegen hadden slechts één wedstrijd in winst kunnen omzetten, dus een van beide zou het puntentotaal verdubbelen en belangrijker nog: aansluiting houden met de top vier.

Forward Lease is, op Naigel Onuoha na, compleet, dus met Krabbendam en met Anderson. In het eerste kwart is Rotterdam niet scherp onder de eigen basket. Aris pakt te veel aanvallende rebounds en ook hun pass onder het bord komt vaak gemakkelijk aan. Daarbij krijgt Forward Lease makkelijk fouten. Alleen Anderson onderscheidt zich in het eerste kwart met 8 van de 21 punten. Het eerste kwart eindigt, ondanks de gebrekkige rebound, met een kleine Rotterdamse voorsprong: 19-21.

In het tweede kwart verzuimt Aris vier minuten lang te scoren. Bij 19-26 krijgt Michael Kok een onsportieve fout en Aris profiteert maximaal met twee rake vrije worpen en een driepunter uit het balbezit: 24-26. Kok compenseert met 7 punten zijn onsportieve fout. Zo blijven de ploegen tot de rust dichtbij elkaar. We gaan naar de kleedkamer met een punt achterstand: 38-37. Maar de foutenverhouding baart zorgen: Forward Lease heeft er al 9, Aris slechts 4.

Rotterdam begint niet sterk aan de tweede helft. Krabbendam mist zijn schotje en Bell lijdt balverlies. Lufile scoort wel namens de thuisploeg. Een steal van Anderson brengt Rotterdam weer op voorsprong 42-43. Maar daarna blijft Aris even aan de voor hen goede kant van de score: 49-45 en 51-47. Een driepunter van Stolk en een score van Tamasauskas zet Forward Lease weer op positief: 51-52. De voorsprong houden ze vast tot het einde van het kwart: 51-53.

In het laatste kwart is het stuivertje wisselen. De eerste score is voor de Friezen. Theeuwkens houdt met een driepunter de voorsprong vast: 55-58. Een fout van Kok brengt Marshall voor drie schoten aan de vrije-worplijn. Hij mist niet: 58-58. Tot de vijfde minuut blijft de voorsprong bij Aris. Een score van Anderson en weer een driepunter van Theeuwkens zet Forward Lease met nog 4’51 op de klok op 63-67.

Het wordt 71-71 met nog iets meer dan twee minuten te gaan. Gregory schiet weer een driepunter raak, Theeuwkens zet daar twee punten tegenover. Nog 1’22 minuten: 74-73.

Twee time-outs, balbezit voor Aris. Met nog 27 seconden op de klok pakt Bell de steal. Hij besluit tot een driepunter, maar die gaat mis. Theeuwkens pakt de aanvallende rebound en bezorgt de bal bij Anderson. Hij legt aan met nog 3 seconden op de klok en … mist. Geen punten mee de bus in.

De voorsprong wisselde in de wedstrijd 14 keer, 10 keer stonden beide teams gelijk. Forward Lease had het grootste deel van de wedstrijd de voorsprong, maar verloor het in de rebound: 43 voor Aris, 26 voor Rotterdam. Het leverde Aris 16 second chance-punten op, Rotterdam had er daarvan maar 2. En dat bleek niet genoeg.