Feyenoord komt een seconde te kort

16 December 2018

We beginnen bij het eind. Nog 1’30 op de klok: Donar leidt met een comfortabele 11 punten voorsprong (65-76) en heeft balbezit met de out of bounce op de helft van de thuisploeg. Arvin Slagter gebruikt zijn elleboog om vrij te komen, het levert hem een aanvallende fout op. Balbezit Rotterdam. Sam van Dijk drukt van afstand af: 68-76. 

In de tegenaanval maakt Slagter weer een offensive foul. De Rotterdamse Italiaan Emanuele Montaguti, die een puike wedstrijd speelt, mist vervolgens de driepunter, maar Donar is niet attent, Van Dijk pakt de verdwaalde bal op en aarzelt niet: 71-76, nog 48 seconden. 

Donar speelt Koenis vrij onder het bord, Michael Kok doet een uiterste poging zijn score te voorkomen, dat lukt ten koste van een onsportieve fout. Na zij technische fout eerder in de wedstrijd moet hij de kleedkamer opzoeken. Trevor Setty vervangt hem. Thomas Koenis mist de eerste, maakt de tweede vrije worp 71-77; Donar heeft balbezit, met nog 30 seconden op de klok. Rens van Ravensteijn zet met zijn fout direct Slagter op de vrijeworp-lijn. Die scoort de eerste, maar mist de tweede 71-78, nog 22 seconden. 

Justin Gordon heeft de rebound gepakt, dribbelt naar voren en legt twee meter buiten de driepuntslijn aan, raak, 74-78 nog 12 seconden. Na een snelle fout van Montaguti mag Lance Jeter naar de vrije-worplijn. Eerste raak, tweede mis: 74-79 nog 10 seconden. 

Setty pakt de rebound, passt naar Gordon, die doet één stap en drukt af: 77-79 nog 4 seconden. Donar neemt slordig in, Montaguti pakt de interceptie en passt naar Setty buiten de driepuntslijn. Zwaar gehinderd door Koenis mist hij. Slagter pakt de rebound, maar Gordon tikt de bal uit zijn handen, nog 1 seconde. Van Ravensteijn pakt de bal op en passt op Montaguti, die schiet zijn driepunter er loepzuiver in, maar de klok staat al op 0.00. Vertwijfeling bij publiek en spelers, maar het is de realiteit: de 80-79 komt niet op het scorebord. Wat een ontknoping! 

Feyenoord begon niet met al te hoge verwachtingen aan deze wedstrijd. Het speelt nog steeds zonder Jeroen van der List, Ties Theeuwkens en Coen Stolk. De eerste punten zijn wel voor de thuisploeg die tot 9-7 leidt. Een 0-7 tussensprint van Donar maakt het verschil 5 punten en dat blijft staan tot het einde van het eerste kwart: 16-21. In het tweede kwart loopt Donar uit naar 21-30, de kleine Montaguti (15 punten) laat zien waartoe hij in staat is en verkleint met twee scores op rij de achterstand tot vier punten. Bij rust zijn het er zes: 36-42. 

In de tweede helft lopen de Groningers weer uit. Bij 39-48 neemt Richard de Os een time-out, waarna Feyenoord weer in de wedstrijd komt. Bij het eind van het kwart is het verschil kleiner (54-60). Een and-one van Gordon (topscorer met 24 punten) brengt 59-62 op het bord en dan is het de beurt aan Erik Braal om zijn mannen naar de kant te roepen. Dat helpt, want ze bouwen in een paar minuten een 65-76 voorsprong op. Met nog anderhalve minuut op de klok…