KOPLOPER MET DE SCHRIK VRIJ

15 February 2021

Het scheelde niet veel of Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball had ZZ Leiden de eerste nederlaag toegebracht van het hernieuwde seizoen 2020-2021. De koploper ontsnapte in de slotseconden 84-87. Voor de Rotterdammers was dit om verschillende redenen extra zuur. Een paar weken terug verloor de ploeg van Van Helfteren nipt van de Heroes in de Maaspoort. Ook de eclatante maar geschrapte winst op Leiden bij de valse start van deze competitie van begin oktober (99-78) stond de Rotterdammers nog helder voor de geest.

Maar ZZ Leiden heeft inmiddels een andere ploeg, trok onlangs een derde Amerikaan aan, Riley Lachance, die zondagmiddag in het Topsportcentrum debuteerde (en het verschil maakte) en wist uit de oktoberwedstrijd op welke punten ze het Feyenoord lastig konden maken.

Foto: Luka de Kruijf

Luuk van Bree opent de score met een driepunter, Jeroen van der List scoort tegen. De scores volgen elkaar in een hoog tempo op, na drie minuten staat er 9-10 op het scorebord. Op kousenvoeten sluipt Leiden weg. Toon van Helfteren ziet het gebeuren en neemt bij 16-22 zijn eerste time-out. Daarmee verhindert hij niet dat de koploper iets verder uitloopt. Nathanial Potts besluit het eerste kwart met een driepunter 22-32.

De Leidenaren slagen er niet in om in het tweede kwart verder uit te lopen, met een and-one van Arunas Mikalauskas komt Zeeuw & Zeeuw terug tot 6 punten, maar het team laat met vier gemiste vrije worpen op rij (Yamill Wip en Ordane Kanda) de kans lopen om op gelijke hoogte te komen. LaChance bepaalt de ruststand op 43-51.

Juan Davis zit goed in de wedstrijd. De Rotterdamse Amerikaan werkt keihard en valt al het hele seizoen op omdat hij nooit ageert tegen een scheidsrechterlijke beslissing. Bij 53-60 wordt hij genadeloos en foutief afgestopt onder het Leidse bord; er wordt niet gefloten en Davis blijft licht geblesseerd liggen. Ordane Kanda ziet dat en stopt het spel, het levert hem een onsportieve fout op. De Rotterdammers voelen zich dubbel gepakt. Even later benut Mikalauskas drie vrije worpen op rij en brengt daarmee zijn team terug naar 56-61. Maar de thuisploeg kan, ondanks de grotere foutenlast bij Leiden, het verschil niet kleiner maken. Bij het eindsignaal van het derde kwart is de Leidse marge weer 10 punten: 59-69.

Foto: Luka de Kruijf

In het slotkwart krijgt Raidell de Pree een onbenullige onsportieve fout, waar Worthy de Jong vanaf de vrije-worplijn van profiteert. Hij brengt zo het grootste verschil in de wedstrijd op het scorebord, 61-75. Feyenoord is daar niet van onder de indruk en knokt zich terug in de wedstrijd. Via een drietje van Mack Bruining wordt het 66-78. Met nog 4’15 op de klok is het verschil nog maar 5, 75-80. Ordane Kanda vindt tot twee keer toe de weg naar de Leidse ring en zet het lege Topsportcentrum met een driepunter denkbeeldig onder hoogspanning: 79-82 met nog 2 minuten op de klok. Met nog anderhalve minuut zet de uitblinkende Van der List (17 punten, 10 rebounds) het kleinst mogelijke verschil op het bord: 81-82.

De verdedigende rebound na het mislukte schot van Potts is voor Van de List. Kanda bedient dezelfde Van de List op maat en zet daarmee Feyenoord voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong 83-82, nog 50 seconden op de klok. In de tegenaanval scoort Marijn Ververs vanaf de kop. Nog 28 seconden, met 10 tellen op de schotklok, neemt Van Helfteren een time-out. De thuisploeg slaagt er niet in om binnen de beschikbare tijd een schot te

produceren. Feyenoord moet om weer in balbezit te komen een fout maken; dat wordt er een op Worthy de Jong, die naar de vrije-worplijn mag. Hij mist de tweede poging en daarmee resten de Rotterdammers nog 10 seconden. Een fout op Mikalauskas levert hen twee vrije worpen op met nog 5 seconden. De eerste is goed, de tweede helaas niet. In de rebound is Van der List heel dichtbij de winst, maar zijn tip is net niet toereikend. Een snel gemaakte fout brengt nu Potts op de lijn en die verzilvert beide mogelijkheden. Het is 84-87 met nog twee seconden te gaan. Time-out Rotterdam. Een zwaar gehinderde Van der List komt nog tot een driepuntspoging, die raakt de ring, maar niet het netje. Zo komt de koploper met de schrik vrij.

Interview Juan Davis
Interview Jeroen van der List

Spelers

Pavle Latinovic
Guard

#2

Lengte: 1.85 m

Gewicht: 80kg

Geboortedatum: 01-07-2000

Nationaliteit: NL

Tommie Vis
Forward

#7

Lengte: 1.96 m

Geboortedatum: 16-09-2000

Nationaliteit: NL

Yamill Wip
Guard

#4

Lengte: 1.89 m

Gewicht: 80kg

Geboortedatum: 00-00-0000

Nationaliteit: SUR

Mack Bruining
Point-guard

#5

Lengte: 1.89 m

Geboortedatum: 04-07-1997

Nationaliteit: NL

Raidell de Pree
Forward

#8

Lengte: 1.96 m

Geboortedatum: 17-11-1997

Nationaliteit: NL

Juan Davis
Forward

#9

Lengte: 2.03 m

Gewicht: 93kg

Geboortedatum: 08-08-1996

Nationaliteit: VS

Ordane Kanda-Kanyinda
Guard

#33

Lengte: 1.84 m

Gewicht: 85kg

Geboortedatum: 09-09-1996

Nationaliteit: Belgie

Arunas Mikalauskas
Forward

#0

Lengte: 2.04 m

Geboortedatum: 14-09-1997

Nationaliteit: Litouwen

Coen Stolk
Forward

#6

Lengte: 1.95 m

Geboortedatum: 26-06-97

Nationaliteit: NL

Jeroen van der List
Forward - Center

#11

Lengte: 2.13 m

Geboortedatum: 09-12-1989

Nationaliteit: NL

Nieuwsbrief