RUIME OVERWINNING IN ALMERE

20 February 2021

De Almere Sailors debuteren in de Dutch Basketball League en boekten tot nu toe één overwinning op BC Apollo, dat tot op heden puntloos de rode lantaren draagt. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord trof de debutant in een midweeks duel. Veel tegenstand konden de Sailors niet bieden; Feyenoord won met ruime cijfers: 53-84.

Het team trad aan zonder Mack Bruining, die met een keelontsteking in Rotterdam was achter gebleven. Coach Van Helfteren bracht om die reden een afwijkende ‘starting five’ op het veld. Yamill Wip mocht in zijn thuisstad beginnen naast Ordane Kanda, Arūnas Mikalauskas, Juan Davis en Jeroen van der List. Laatstgenoemde stond bij de tip off tegenover Pepito Hersisia, een speler die nog een aantal seizoenen uitkwam voor Rotterdam Basketbal.

Foto: Luka de Kruijf

Het zag er ietwat verwarrend uit bij de sprongbal. Beide ploegen speelden door een misverstand in een rood-wit-variatie. Gedurende de wedstrijd bleek gelukkig, dat de spelers er geen last van hadden.

Beide ploegen startten in hoog tempo, dat leidde tot een 8-8 na twee minuten spelen. Het grote verschil stond echter in persoonlijke fouten op het bord: 4-0. Een halve minuut later stonden daar twee fouten van Zeeuw & Zeeuw bij. Dat had geen invloed op de scoringsdrift. In de 6e minuut komt de thuisploeg voor het eerst en het laatst op voorsprong (11-10).Bij de eerste time-out van coach Van Helfteren -met nog vierenhalve minuut te spelen in het eerste kwart- staat het 14-15. Dat zijn te veel punten tegen voor de ploeg uit de Maasstad. De time-out sorteert effect, in twee minuten scoort Almere nul punten en de Rotterdammers tien. Almere vlucht in een time-out en zoekt vooral een oplossing om Jeroen van der List af te stoppen, die net een heel sterke fase afsluit.

Nog 2.20 te spelen. Ook Coen Stolk speelt zeker een van zijn betere wedstrijden. Hij is sterk en dreigend aanwezig en staat al snel met vijf punten op het bord. Ook Pavle Latinovic heeft dan zijn eerste minuten gemaakt. Kanda moet af en toe rusten vanwege zijn gekneusde rib, die hij over had gehouden aan een botsing in de wedstrijd tegen Leiden. Het kwart eindigt in 16-29.

Kwart 2 gaat verder met Latinovic, Stolk, De Pree, Davis en Jeroen de Baat. Zo staan in deze fase van de wedstrijd op een na alle spelers op het scoutingformulier. De score in het tweede kwart wordt geopend door De Baat na een assist van Latinovic. Daaropvolgend pakt De Baat een rebound en blokt een schot van een van de Sailors. Met 7.13 op de klok komt Kanda weer in het veld. Het wordt een heerlijke fase. Aanvallend, verdedigend, overal laat Feyenoord zien de baas te zijn over Almere. De thuisploeg scoort in het tweede kwart vijf punten, Rotterdam voegt achttien punten toe. We gaan rusten met de stand 21-47.

Foto: Luka de Kruijf

Na de pauze begint de starting-five opnieuw. Almere heeft balbezit. Hun aanval wordt gekeerd en Kanda opent met een mooie score. Almere is echter beter in staat om het netje te vinden dan in het tweede kwart. Na nog geen vier minuten hebben zij er al tien punten in liggen. Rotterdam pakt het te makkelijk op en dat wordt bestraft wordt met twee driepunters op rij.

Helaas lukt het niet echt om dit te keren. Het blijft sprokkelen en even is er geen stralend basketbal meer te zien van de zijde van Rotterdam. Almere scoort twintig punten in dit derde kwart. De intensiteit bij Zeeuw & Zeeuw is te laag; het team scoort slechts vijftien punten in dit kwart, waardoor de voorsprong krimpt tot 21 punten.

Ook in het begin van het vierde kwart lukt het niet meer op vanuit ‘de plays’ te spelen. Het is rennen en letterlijk springen en de Sailors kunnen makkelijk scoren.

Opeens is het er weer. De Rotterdammers pakken weer rebounds, scoren vloeiend en met goed samenspel wordt Almere professioneel opgerold. Met nog 3 minuten op de klok is de voorsprong opgelopen tot 31 punten. Ook Tommie Vis komt nu binnen de lijnen. Een driepunter van Yamill Wip brengt de score van Rotterdam op 84. Het verschil blijft 31 punten. Een mooie en nodige winst na de nipte verliespartijen die achter ons liggen.

Spelers

Pavle Latinovic
Guard

#2

Lengte: 1.85 m

Gewicht: 80kg

Geboortedatum: 01-07-2000

Nationaliteit: NL

Tommie Vis
Forward

#7

Lengte: 1.96 m

Geboortedatum: 16-09-2000

Nationaliteit: NL

Yamill Wip
Guard

#4

Lengte: 1.89 m

Gewicht: 80kg

Geboortedatum: 00-00-0000

Nationaliteit: SUR

Mack Bruining
Point-guard

#5

Lengte: 1.89 m

Geboortedatum: 04-07-1997

Nationaliteit: NL

Raidell de Pree
Forward

#8

Lengte: 1.96 m

Geboortedatum: 17-11-1997

Nationaliteit: NL

Juan Davis
Forward

#9

Lengte: 2.03 m

Gewicht: 93kg

Geboortedatum: 08-08-1996

Nationaliteit: VS

Ordane Kanda-Kanyinda
Guard

#33

Lengte: 1.84 m

Gewicht: 85kg

Geboortedatum: 09-09-1996

Nationaliteit: Belgie

Arunas Mikalauskas
Forward

#0

Lengte: 2.04 m

Geboortedatum: 14-09-1997

Nationaliteit: Litouwen

Coen Stolk
Forward

#6

Lengte: 1.95 m

Geboortedatum: 26-06-97

Nationaliteit: NL

Jeroen van der List
Forward - Center

#11

Lengte: 2.13 m

Geboortedatum: 09-12-1989

Nationaliteit: NL

Nieuwsbrief