WEER OP DE VERTROUWDE VIJFDE PLAATS

1 March 2021

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord won de cruciale wedstrijd tegen Yoast United op de laatste zondag van februari (69-78). De Rotterdammers speelden een sterke wedstrijd en maakten vooral in het tweede kwart het verschil. Zeeuw & Zeeuw stijgt door deze overwinning naar de vijfde plaats en heeft goed zicht op het bereiken van de Elite A en de play-offs.

Niet alleen de tegenstander is lastig maar ook de speelzaal, de Schaapskooi in Bemmel, de enige zaal in de DBL zonder houten vloer. Ondanks het feit dat er zonder publiek wordt gespeeld is het aantal decibels dat vanuit de luidsprekers neerdaalt onnodig hoog en is het met de temperatuur in de hal omgekeerd evenredig gesteld.

Foto: Luka de Kruijf

Feyenoord trekt zich van die omstandigheden weinig aan. De ploeg speelt gecontroleerd en is duidelijk goed voorbereid naar Bemmel afgereisd. Mack Bruining verdedigt pointguard Austin Luke, de motor van de Gelderse ploeg, uitstekend. Daarnaast wordt Jeroen van der List, vanwege zijn lengte-overwicht in de bucket, nadrukkelijk gezocht.

Juan Davis opent met een rake vrije worp de score, in de tegenaanval zet Andres Ibarguen zijn ploeg voor één keer op voorsprong 2-1. Daarna loopt Yoast achter de feiten aan. Zeeuw & Zeeuw loopt uit naar een 6-10 voorsprong. Met nog twee minuten in het eerste kwart zet Kaleb Werner de thuisploeg weer op minimaal verschil (12-13), maar een driepunter van Coen Stolk bepaalt de kwartstand op 12-16.

Het tweede kwart is voor Feyenoord. Bruining vergroot de voorsprong met een driepunter. Ook Van der List schiet een bommetje raak en Arunas Mikalauskas laat er zo twee vallen. Andere Feyenoorders scoren hun puntjes. Bij Gelderland stokt de score, ze komen tot slechts 16 punten, de gasten pakken er 26 mee. Het resulteert in een ruststand van 28-44.

De thuisploeg snoept na de hervatting zes punten van de voorsprong af (36-46), weer een drietje van Mikalauskas zet 36-49 op het bord, maar de Gelderlanders blijven aandringen. Met nog drie minuten te gaan in het derde kwart op 45-51 en zit de spanning er weer volledig op. Met scores van Bruining en Van der List loopt Zeeuw & Zeeuw toch weer uit naar een verschil van tien. Met nog 0.9 seconden op de klok neemt Yoast na een Rotterdamse score de bal in. Austin Luke waagt van eigen helft een noodpoging om nog te scoren. Het zijn van die momenten die basketbal zo mooi maken; je ziet het zelden maar soms lukt het echt. De bal vliegt er ringloos in. Zo eindigt het kwart met 51-58.

Foto: Luka de Kruijf

In het vierde kwart gaat Yoast forceren om langs Feyenoord te komen. Dat werkt voor de ploeg averechts, Zeeuw & Zeeuw loopt met een 2-10 run verder uit. Ook twee driepunters van Jett Speelman verontrusten Feyenoord niet meer. Een alley-oop van Van der List, een open lay-up van Ordane Kanda na een steal, en een paar rake vrije worpen, bevestigen de o-zo- belangrijke Rotterdamse winst (69-78).

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord is nu een stap dichterbij de Elite A. De ploeg staat gelijk met Den Bosch en Yoast met 10 punten uit 8 wedstrijden. Door het onderling resultaat van deze drie ploegen, staat Feyenoord op de (vertrouwde) vijfde plaats. Er resteren nog drie wedstrijden in deze ronde; we zijn er nog niet.

Spelers

Pavle Latinovic
Guard

#2

Lengte: 1.85 m

Gewicht: 80kg

Geboortedatum: 01-07-2000

Nationaliteit: NL

Tommie Vis
Forward

#7

Lengte: 1.96 m

Geboortedatum: 16-09-2000

Nationaliteit: NL

Yamill Wip
Guard

#4

Lengte: 1.89 m

Gewicht: 80kg

Geboortedatum: 00-00-0000

Nationaliteit: SUR

Mack Bruining
Point-guard

#5

Lengte: 1.89 m

Geboortedatum: 04-07-1997

Nationaliteit: NL

Raidell de Pree
Forward

#8

Lengte: 1.96 m

Geboortedatum: 17-11-1997

Nationaliteit: NL

Juan Davis
Forward

#9

Lengte: 2.03 m

Gewicht: 93kg

Geboortedatum: 08-08-1996

Nationaliteit: VS

Ordane Kanda-Kanyinda
Guard

#33

Lengte: 1.84 m

Gewicht: 85kg

Geboortedatum: 09-09-1996

Nationaliteit: Belgie

Arunas Mikalauskas
Forward

#0

Lengte: 2.04 m

Geboortedatum: 14-09-1997

Nationaliteit: Litouwen

Coen Stolk
Forward

#6

Lengte: 1.95 m

Geboortedatum: 26-06-97

Nationaliteit: NL

Jeroen van der List
Forward - Center

#11

Lengte: 2.13 m

Geboortedatum: 09-12-1989

Nationaliteit: NL

Nieuwsbrief