ZEEUW & ZEEUW KOMT NET TE KORT

14 March 2021

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord startte gisteren de Elite A-competitie met een uitwedstrijd in Leiden. Een weer complete thuisploeg had moeite met het gemankeerde team uit Rotterdam, dat ondanks het zware programma met een smalle selectie weer boordevol vechtlust zat. Verreweg het grootste deel van de wedstrijd stond Feyenoord op voorsprong. Pas in het vierde kwart, met nog 5’44 minuten op de klok, kwam Leiden langszij: 73-73. Uiteindelijk was het verschil zes punten: 84-78.

ZZ Leiden beschikt weer over een voltallige selectie, Emmanuel Nzekwesi en Marijn Ververs waren na blessures weer van de partij.

Cruciaal voor het verloop van de wedstrijd was de blessure van Ordane Kanda. Al in het eerste kwart werd zijn tocht naar de Leidse basket met een fout van Ververs afgestopt. Hij greep vervolgens naar zijn knie en moest de rest van de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Van Helfteren, geschrokken, maakt zich druk over deze fout en wordt bestraft met een technische fout.

De blessure van Kanda noopt Toon tot een nog groter beroep op de rest van zijn selectie. Afgelopen week werd duidelijk dat ook Yamill Wip vanwege een knieblessure voor de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Zonder Wip en Kanda leverde Zeeuw & Zeeuw toch een puike prestatie die helaas niet met punten werd beloond.

De punten zijn duur bij de start van de wedstrijd. Na drieëneenhalve minuut is het pas 3-4. Leiden loopt met name door vrije worpen wat uit, maar driepunters van Juan Davis, Arunas Mikalauskas en Mack Bruining zetten Rotterdam op een voorsprong die ze niet snel uit handen zullen geven. De kwartstand is 19-22.

Riley LaChance zet de ploegen in het tweede kwart even op gelijke hoogte (22-22), maar Feyenoord pakt meteen de voorsprong terug met een driepunter van Juan Davis en een lekker schotje van Jeroen de Baat. Mack Bruining zet het gemankeerde Zeeuw en Zeeuw mooi op 30-34. Drie bommetjes van Michael Finke zetten de Leidenaren weer even aan de leiding 41-40, maar met veel vechtlust trekt Feyenoord de winst van de eerste helft binnen. Van der List bepaalt de ruststand met een dunk op 43-50.

In het derde kwart vallen de driepunters als rijpe appelen. Bij Feyenoord zorgen Van der List, Mikalauskas en Coen Stolk daarvoor, bij ZZ Leiden schiet Giddy Potts er twee op een rij. De Rotterdamse voorsprong staat ook na het derde kwart op het scorebord: 66-69.

Dan breekt het lastigste kwart aan voor de Rotterdammers. De ploeg is niet alleen vermoeid, het moet ook ervaren dan de Leidse ploeg, die vaak over het randje verdedigt niet meer voor fouten wordt bestraft. Veelzeggend daarbij is dat Feyenoord in de gehele tweede helft geen enkele keer op de vrije-worplijm komt te staan. Er zijn fases in de wedstrijd waarin het er op lijkt dat drie scheidsrechters een andere kant op staan te kijken. Halverwege dat laatste kwart is de stand nog gelijk (73-73), maar dan lijkt Feyenoord te breken. De ploeg leidt een aantal keren balverlies, maar komt toch nog terug met een driepunter van Juan Davis en een assist van Bruining op Mikalauskas (79-78). Scores van Nzekwesi en Worthy de Jong, die vier vrije worpen raak schiet, bepalen de eindstand op 84-78.

Spelers

Pavle Latinovic
Guard

#2

Lengte: 1.85 m

Gewicht: 80kg

Geboortedatum: 01-07-2000

Nationaliteit: NL

Tommie Vis
Forward

#7

Lengte: 1.96 m

Geboortedatum: 16-09-2000

Nationaliteit: NL

Yamill Wip
Guard

#4

Lengte: 1.89 m

Gewicht: 80kg

Geboortedatum: 00-00-0000

Nationaliteit: SUR

Mack Bruining
Point-guard

#5

Lengte: 1.89 m

Geboortedatum: 04-07-1997

Nationaliteit: NL

Raidell de Pree
Forward

#8

Lengte: 1.96 m

Geboortedatum: 17-11-1997

Nationaliteit: NL

Juan Davis
Forward

#9

Lengte: 2.03 m

Gewicht: 93kg

Geboortedatum: 08-08-1996

Nationaliteit: VS

Ordane Kanda-Kanyinda
Guard

#33

Lengte: 1.84 m

Gewicht: 85kg

Geboortedatum: 09-09-1996

Nationaliteit: Belgie

Arunas Mikalauskas
Forward

#0

Lengte: 2.04 m

Geboortedatum: 14-09-1997

Nationaliteit: Litouwen

Coen Stolk
Forward

#6

Lengte: 1.95 m

Geboortedatum: 26-06-97

Nationaliteit: NL

Jeroen van der List
Forward - Center

#11

Lengte: 2.13 m

Geboortedatum: 09-12-1989

Nationaliteit: NL

Nieuwsbrief