GEEN TWEEDE STUNT IN GRONINGEN

1 April 2021

Drie kwarten lang kon het alle kanten op en stond Zeeuw & Zeeuw Feyenoord aan de leiding in Martiniplaza. Het derde kwart eindigde met een Rotterdamse voorsprong (58-71), maar toen stortte het zaakje in. In het slotbedrijf ging er geen bal meer in en leed ons team achter elkaar balverlies. Het leidde tot een beschamende kwartstand van 29-5 en een verlies van 87-76.

In Groningen haalde men opgelucht adem nu de vierde nederlaag op rij in één kwart was afgewend. Bij de Rotterdammers voelde het verlies als onnodig, maar toch niet geheel onverwacht omdat de ploeg zonder Ordane Kanda en de zieke Coen Stolk moest aantreden en dus de vermoeidheid zag toenemen.

Zeeuw & Zeeuw start brutaal, de eerste vijf punten zijn voor Mack Bruining. Het is vooral Juan Davis die zich in het eerste kwart met driepunters onderscheidt. Donar komt slechts heel even op voorsprong, maar de kwartstand is voor Feyenoord (22-23).

Foto: Luka de Kruijf

In het tweede kwart neemt de frustratie bij de Groningers toe. Zeeuw & Zeeuw loopt iets uit (25-29) en Donar vindt weinig openingen in de Rotterdamse defensie. Devonte Lacy loopt tegen een technische fout aan. Beide ploegen missen nu veel, het leidt tot de verhoudingsgewijs lage ruststand van 37-37.

In de eerste minuten na de rust is de hoofdrol voor Arunas Mikalauskas. Hij schiet twee driepunters raak, benut een and-one, maar krijgt daartussen ook een onsportieve fout. Intussen is de stand nog steeds gelijk: 46-46. Dan volgt de sterkste Rotterdamse fase in de wedstrijd. Met scores van Davis, Bruining, Jeroen van der List en Joonas Lehtoranta loopt Zeeuw & Zeeuw uit naar een 58-71 kwartstand. Gaat de ploeg de stunt herhalen van begin maart toen de ploeg in dezelfde hal met 18 punten verschil won?

Helaas voor ons komt het niet zover. Het team leidt meteen al drie keer balverlies, een 8-0 run van de thuisploeg is het gevolg (66-71). Maar ineens is het geloof weg en doet de smalle rotatie zijn vernietigende werk. Time-outs van Toon van Helfteren kunnen het tij niet meer keren. Nog even gaat het gelijk op via 72-72 en 74-74, maar Donar voelt zich bevrijd en pakt door. Nu is de frustatie aan de Rotterdamse kant als Mikalauskas na een licht vergrijp zijn vijfde fout krijgt en tijdens zijn tocht naar de bank met zijn misbaar een technische fout oploopt. Het wordt 79-74. Twee benutte vrije worpen van Lehtoranta (79-76) zouden de spanning nog terug kunnen brengen, maar de Rotterdamse pijp is leeg. Een driepunter van de Jamaicaanse Canadeees Ogungbemi Jackson gooit de wedstrijd op slot.

Het wordt 87-76 en daarmee leidt Feyenoord de grootste nederlaag van een tot nu toe sterk seizoen. Daar verandert ook Juan Davis (met 10 rebounds en 25 punten) niets meer aan. Na afloop heerst niet het gevoel dat het kapitaalkrachtige Donar de wedstrijd heeft gewonnen, maar dat de Rotterdammers hem hebben verloren.

Foto: Luka de Kruijf

Spelers

Pavle Latinovic
Guard

#2

Lengte: 1.85 m

Gewicht: 80kg

Geboortedatum: 01-07-2000

Nationaliteit: NL

Tommie Vis
Forward

#7

Lengte: 1.96 m

Geboortedatum: 16-09-2000

Nationaliteit: NL

Yamill Wip
Guard

#4

Lengte: 1.89 m

Gewicht: 80kg

Geboortedatum: 00-00-0000

Nationaliteit: SUR

Mack Bruining
Point-guard

#5

Lengte: 1.89 m

Geboortedatum: 04-07-1997

Nationaliteit: NL

Raidell de Pree
Forward

#8

Lengte: 1.96 m

Geboortedatum: 17-11-1997

Nationaliteit: NL

Juan Davis
Forward

#9

Lengte: 2.03 m

Gewicht: 93kg

Geboortedatum: 08-08-1996

Nationaliteit: VS

Ordane Kanda-Kanyinda
Guard

#33

Lengte: 1.84 m

Gewicht: 85kg

Geboortedatum: 09-09-1996

Nationaliteit: Belgie

Arunas Mikalauskas
Forward

#0

Lengte: 2.04 m

Geboortedatum: 14-09-1997

Nationaliteit: Litouwen

Coen Stolk
Forward

#6

Lengte: 1.95 m

Geboortedatum: 26-06-97

Nationaliteit: NL

Jeroen van der List
Forward - Center

#11

Lengte: 2.13 m

Geboortedatum: 09-12-1989

Nationaliteit: NL

Nieuwsbrief