WEER NIET GELUKT DE KOPLOPER TE VLOEREN

4 April 2021

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord doet nauwelijks onder voor de koploper, maar is er nog niet in geslaagd een onderlinge wedstrijd te winnen. Alle overwinningen van ZZ Leiden kwamen in de laatste minuut van wedstrijd tot stand. Zo ook deze confrontatie op paaszaterdag: 92-96.

Net als in de afgelopen wedstrijd tegen Donar leidt de ploeg in een bepaalde fase van de wedstrijd veel balverlies, waardoor het net te lastig wordt om de tegenstander te achterhalen.

Foto: Luka de Kruijf

De thuisploeg moet het nog steeds zonder Ordane Kanda stellen, die in het vorige treffen tussen deze twee ploegen in Leiden, behoorlijk geblesseerd raakte. Leiden loopt in de beginfase iets uit met een eerste score van Worthy de Jong en twee driepunters van achtereenvolgens Jeffrey Finke en Nathanial Potts (5-8). Aan de andere kant vallen de bommetjes van Joonas Lehtoranta en Mack Bruining. Daarmee pakt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord de eerste voorsprong (11-10), die de ploeg in het eerste kwart niet meer prijsgeeft. Feyenoord loopt zelfs uit naar 30-17 met onder andere een driepunter van de net van een griepje herstelde Coen Stolk. Een lay-up van Riley LaChance zet de eerste kwartstand op het bord: 30-19.

In het tweede kwart speelt Zeeuw en Zeeuw heel goed teambasketbal. De bal gaat snel rond en eindigt vaak met een mooie pass door de verdediging en een benutte lay-up. Bruining scoort zo, net als Mikalauskas en Lehtoranta. ZZ Leiden slaagt er voor de rust niet in de Rotterdammers in te halen. Emmanuel Nzekwesi bepaalt de ruststand op 49-45.

Na de rust breekt de al gememoreerde fase aan waarin de Rotterdammers ballen gaan weggooien. Leiden kruipt daardoor dichterbij. Een driepunter van Potts zet de koploper op voorsprong, Juan Davis trekt daarna van dezelfde afstand de stand weer gelijk (52-52).

Maar Feyenoord grossiert in loop- en passfouten, het leidt in dit kwart zes keer balverlies, en gaat schoten en lay-ups missen. Toon van Helfteren kijkt kennelijk zo boos naar de scheidsrechter dat hij een technische fout moet incasseren. Leiden loopt uit naar 61-71. Een seconde voor de buzzer beperkt Juan Davis de schade met een driepunter. Kwartstand 64-71.

Foto: Luka de Kruijf

Zeeuw & Zeeuw gooit in de eerste twee minuten van het laatste kwart weer twee keer de bal weg. Met een driepunter van King loopt Leiden verder naar 66-79. Met nog zeseneenhalve minuut te gaan, lijkt bij 70-85 de wedstrijd gespeeld, maar Feyenoord toont wederom veerkracht. De ploeg kan ook scoren ‘in the paint’. Dat doen achtereenvolgens Mikalauskas, Bruining en Van der List twee keer. Het verschil is dan nog maar negen: 80-89. Bij 80-91 plaats de thuisploeg een 8-0 run met onder meer twee driepunters (Lehtoranta en Davis).

Toon van Helfteren vraagt bij 88-93 taktisch een time-out aan voor het geval Nzkwesi zijn vrije worp raak schiet. Hij mist echter waardoor de time-out geen doorgang vindt. Bij het volgende dode spelmoment krijgt hij ongewild zijn time-out alsnog. Er ontstaat wat tumult omdat hij naar het oordeel van de commissaris zijn time-out had moeten intrekken. Leiden-coach Geert Hammink vraagt tot twee keer toe de scheidsrechters Van Helfteren te bestraffen met een technische fout. De Feyenoord coach wijst zijn vakgenoot met een weinig diplomatieke uitdrukking op zijn oncollegiale gedrag. Hij krijgt dan de door Hammink gevraagde technische fout en moet de zaal verlaten.

Maar de wedstrijd is nog niet gespeeld: met nog 15 seconden op de klok legt Davis met weer een driepunter alle opties weer open: 92-94. LaChance loopt vervolgens over de zijlijn waardoor Feyenoord met nog acht seconden op de klok weer in balbezit komt. Helaas reageert Van der List niet adequaat op de inbounce van Lehtoranta waardoor er een steal en nog een score volgt voor Leiden. Eindstand: 92-96.

Spelers

Joonas Lehtoranta
Guard

#4

Lengte: 1.94 m

Geboortedatum: 25-02-1994

Nationaliteit: FIN

Pavle Latinovic
Guard

#2

Lengte: 1.85 m

Gewicht: 80kg

Geboortedatum: 01-07-2000

Nationaliteit: NL

Tommie Vis
Forward

#7

Lengte: 1.96 m

Geboortedatum: 16-09-2000

Nationaliteit: NL

Yamill Wip
Guard

#4

Lengte: 1.89 m

Gewicht: 80kg

Geboortedatum: 00-00-0000

Nationaliteit: SUR

Mack Bruining
Point-guard

#5

Lengte: 1.89 m

Geboortedatum: 04-07-1997

Nationaliteit: NL

Raidell de Pree
Forward

#8

Lengte: 1.96 m

Geboortedatum: 17-11-1997

Nationaliteit: NL

Juan Davis
Forward

#9

Lengte: 2.03 m

Gewicht: 93kg

Geboortedatum: 08-08-1996

Nationaliteit: VS

Ordane Kanda-Kanyinda
Guard

#33

Lengte: 1.84 m

Gewicht: 85kg

Geboortedatum: 09-09-1996

Nationaliteit: Belgie

Arunas Mikalauskas
Forward

#0

Lengte: 2.04 m

Geboortedatum: 14-09-1997

Nationaliteit: Litouwen

Coen Stolk
Forward

#6

Lengte: 1.95 m

Geboortedatum: 26-06-97

Nationaliteit: NL

Jeroen van der List
Forward - Center

#11

Lengte: 2.13 m

Geboortedatum: 09-12-1989

Nationaliteit: NL

Nieuwsbrief