“Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball begint het seizoen met zeven nederlagen op rij.”

Nog maar een paar weken geleden waren veel kenners die mening toegedaan. Thuiswedstrijden tegen de traditionele topploegen, uitwedstrijden tegen directe concurrenten. Het kon weleens een vervelende start van het seizoen worden voor het jonge team uit Rotterdam.

Na een felbevochten maar verdiende winst bij LWD Basket (85-94 na verlenging) moesten coach Tim Arns en zijn assistent Cliff ten Berge zaterdag beiden constateren dat het weliswaar nog beter kan bij Feyenoord Basketball, maar dat de positie rooskleuriger is dan menigeen verwachtte. Met twee winstpartijen uit twee is Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball één van de ongeslagen teams uit de BNXT League. “Dat we twee keer winnen en er nog genoeg is om te verbeteren, is eigenlijk een mooie constatering”, aldus Arns. “Ook hier hebben we genoeg gezien om van te leren en aan te werken.”

In elk geval deelden de Rotterdammers een gevoelige tik uit aan een directe rivaal voor plaatsing in de Elite Gold, waarin de vijf beste Belgische en vijf beste Nederlandse teams vanaf maart zullen spelen. Het ambitieuze LWD Basket moet met 0 uit 3 al in de achtervolging.

Ook het Friese team, vorig seizoen deelnemer aan de Elite Gold, had zaterdagavond veel moeite met het dynamische, onvoorspelbare en agressief verdedigende Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De ‘starting five’ Gibson, Bouwer, Edwards, Bangala en Vijber begon furieus en liep via 2-8 uit naar een kwartstand van 13-21. De Rotterdammers profiteerden onder leiding van point guard Trenton Gibson optimaal van het vele balverlies van de Friezen.

Feyenoord Basketball bleef daarna in the lead, kwam door een bijna onmogelijk hoekschot van Gibson op 10 punten voorsprong om uiteindelijk met 36-42 de rust in te gaan.

Het derde kwart was niet het meest verheffende deel van de wedstrijd van Feyenoord dat de marge nog wel uitbreidde tot elf. Door loopfouten (Bangala), gemiste vrije worpen (De Vreede, Edwards) en onoplettendheid bij rebounds kwam LWD Basket aan het einde van het derde kwart in de buurt: 54-57. Een spannend slot diende zich aan. De Friezen trachtten met een zoneverdediging het gevaar van Gibson in te dammen. Dat leek aardig te lukken toen Warner met een driepunter LWD Basket voor het eerst langszij bracht: 59-59 met nog 7 minuten op de klok. Toen de thuisclub zelfs wegsloop naar 74-70 had Feyenoord Basketball nog 1.41 minuut om het duel naar zich toe te trekken. Dat gebeurde bijna – het Friese publiek hield bij 76-76 de adem in – maar Gibson miste.

Iedereen ging eens goed zitten voor de verlenging, maar daarin kwamen de bezoekers eigenlijk niet meer in gevaar en trokken ze de punten op wilskracht naar zich toe. Caleb Vijbers driepunter was het begin van een dominante vijf minuten, waarin ook Stacy Beckton weer van zich liet spreken. Met het sterke kwartet Gibson, Edwards, Bangala en Bouwer werd het uiteindelijk 85-94. De cijfers van de basis waren indrukwekkend: Gibson 28 punten en double-doubles voor Zaba Bangala (23 punten, 10 rebounds) en Kai Edwards (12 punten, 11 rebounds), terwijl ook Maik Bouwer (11, 7) en Beckton (11 punten) de dubbele cijfers haalden. Gibson, Edwards, Bouwer en Bangala speelden allen bijna 40 minuten. Een bewijs voor de fitheid van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, maar tegelijk de kwetsbaarheid van het team. Ook hierin ziet Tim Arns nog genoeg mogelijkheden voor verbetering.

Komende zondag wordt Feyenoord Basketball in Bemmel verwacht voor een duel met een andere concurrent, Yoast United.