In september 2021 beginnen we aan een seizoen dat vooraf al kan worden bestempeld als historisch; het is immers het eerste seizoen waarin we een gezamenlijke competitie spelen met de Belgische topploegen, die gedoopt is tot BNXT.

Zeeuw&Zeeuw Feyenoord is al een aantal jaar de vijfde ploeg van Nederland en de club weet bij aanvang van gecombineerde competitie dat een vijfde plaats recht geeft op een plaats in de Elite Gold, waarin het gaat strijden met de vijf sterkste ploegen van België en de traditionele top vier uit Nederland. Het Nederlandse deel van de ploeg is solide: Coen Stolk, Jeroen van der List enMack Bruining. Daarbij voegt zich de talentvolle Belg Niels Foerts. Bovendien begroet Zeeuw&Zeeuw Feyenoord twee jonkies van het nieuwe Feyenoord Scholarship-programma: Philip Metz en Isai Sow. De vijfde plaats wordt niet hardop als doelstelling uitgesproken, maar op basis van de laatste jaren mag van de Rotterdammers eigenlijk niet anders verwacht worden.

WAT VOORAF GING

Toch dringt de vraag zich op of die verwachting reëel is, Zeeuw&Zeeuw Feyenoord heeft een zeer lastig Coronaseizoen achter de kiezen, waardoor de financiële positie van de club al bij de start van de competitie lastig is. Van de loonsteun-regeling voor het vierde kwartaal van 2020 (NOW-3) kon de club in het seizoen ervoor geen gebruik maken omdat de referentiemaand een zomermaand is waarin de organisatie geen lonen uitbetaalt.

De competitie draaide toen na een flinke onderbreking wel gewoon door, maar zonder publiek. Zo waren er wel uitgaven, maar geen inkomsten. En natuurlijk heeft dat zijn weerslag op de begroting een jaar later en daarmee op de samenstelling van het team.

De technische staf had het plan een team te bouwen rond Mohamed Kherrazi. Deze koos ervoor om vlak voor het beginvan de voorbereiding te tekenen bij Heroes den Bosch. Door hem kon dus een streep. Met de eerst aangetrokken Amerikaan, Jailen Gill, hadden we geen geluk. Meteen na aankomst wilde hij al naar huis vanwege een sterfgeval in zijn familie. Aanvankelijk koos hij voor blijven, maar toen ook het bericht kwam dat zijn oma ernstig ziek was, vertrok hij na een week in Rotterdam alsnog.

Inmiddels waren wel Cairon Jones en Jarrid Rhodes gearriveerd en ging de technische staf op zoek naar vervangers voor Gill en Kherazzi. Ze kwamen uit bij Anthony Collins en Jonathan Holton. Het is dan al half september en van een gedegen oefenprogramma is hoegenaamd niets terecht gekomen.

TWEE KEER WINST ALS COMPETITIESTART

Ondanks de genoemde tegenslagen wint Zeeuw&Zeeuw Feyenoord de eerste twee wedstrijden, thuis tegen achtereenvolgens Aris Leeuwarden (69-66) en Basketbal Academie Limburg (81-62). Vooral die laatste wedstrijd is een feest om naar te kijken, niet in de laatste plaats door drie vernietigende alley-oops van Jones op aangeven van Collins.

TWEE ZWARE NEDERLAGEN TEGEN ZZ LEIDEN

Het gebrek aan voorbereiding wreekt zich pas in de volgende twee wedstrijden thuis en uit tegen ZZ Leiden. Beide duels monden uit in grote nederlagen (eerst 50-83 thuis), dan 101-83 uit. De eerste wedstrijd was in feite de eerste confrontatie met een topploeg. Normaal gesproken hebben we daar in het oefenprogramma al een voorproefje van kunnen ervaren,

nu komt het hard aan. Bij het tweede duel in Leiden zitten wat tekenen van herstel, valt het verschil wel mee, maar onmiskenbaar is het feit dat ZZ Leiden veel breder, sterker en verder is dan Zeeuw&Zeeuw Feyenoord. Het feit dat ZZ Leiden overwintert in de Europa League zegt daarbij genoeg en geeft een voorproefje van de Elite Gold in de BNXT die in maart 2022 van start gaat.

NIEUWE TEGENSLAG

Pieter Buijs – hij is nog niet genoemd – scheurt zijn kruisband. Pieter is vlak voor de start van de competitie aangesloten en combineert spelen en trainen bij de OLA (Nederlands jeugdteam) met spelen en trainen in Rotterdam. Hij maakt in de drie wedstrijden die hij speelt een sterke indruk en zou waarschijnlijk dit seizoen al zijn uitgegroeid tot een belangrijke kracht in het team van Toon van Helfteren. In de wedstrijd die de OLA speelt in Den Bosch slaat het noodlot toe. Een drama voor Pieter, een aderlating voor Zeeuw&Zeeuw Feyenoord.

NOG TWEE KEER DE MIST IN

Daarna verliezen we nog twee wedstrijden, eerst is Apollo Amsterdam in het Topsportcentrum te sterk (71-77) en daarna gaat de wedstrijd in Bemmel tegen Yoast United verloren in de laatste seconde (86-84). Het zijn onnodige nederlagen. De wedstrijd tegen Apollo is zonder meer het zwakste optreden tot dat moment en het verlies tegen Yoast valt uiteindelijk te wijten aan domme fouten in de slotseconden.

ZELFVERTROUWEN TANKEN EN DAN TEGEN LANDSTEDE

Dan volgt een must-win: de uitwedstrijd tegen The Hague Royals. Pas in het derde kwart kan Zeeuw&Zeeuw zelfvertrouwen opdoen en het verschil maken doordat het maar negen Haagse punten toestaat. Uiteindelijk is de winst gezien de verhoudingen mager: 78-88. Omdat vier dagen later een nieuwe testcase op het programma staat (de wedstrijd tegen Landstede Zwolle), is deze winst meer dan welkom.

Feyenoord verliest met 76-80 van de Zwollenaren en doet zichzelf daarmee te kort. Landstede speelt niet goed en omdat je in een seizoen niet veel gelegenheden krijgt om van dit team te winnen, is het meer dan jammer dat we deze kleine overwinningaan The Hammers toestaan.

EEN WINNING STREAK VAN VIJF, MAAR WEER ZONDER PUBLIEK.

Vanaf 30 oktober gaat het lekker met de mannen van Toon van Helfteren. Op die zaterdag winnen we met 49-74 in Weert. Een paar dagen later nemen we revanche op Yoast, waartegen we eerder, in Bemmel, in de laatste seconden de winst uit handen gaven. In het Topsportcentrum zijn we met 79-69 de baas.

Tien dagen later (14 november) komt Den Helder Suns naar Rotterdam. Het is de eerste wedstrijd van dit seizoen die we vanwege de oplopende Corona-besmettingscijfers (weer) zonder publiek moeten spelen. Dat is heel vervelend en extra zuur omdat dit een zo goed als uitverkochte Zeeuw&Zeeuw-wedstrijd is waarvoor al 1800 kaarten zijn uitgegeven. Al die mensen hadden in de laatste minuten op het puntje van hun stoel gezeten. De punten blijven in Rotterdam (82-78), de vierde winst op rij.

JONATHAN HOLTON GAAT, CHEAD WELLIAN KOMT

Op 20 november nemen we afscheid van Jonathan Holton. Onze Amerikaanse center is weliswaar op dat moment topscorer en toprebounder in ons team, maar de samenwerking binnen en buiten de ploegkwam steeds meer onder druk en dat leidde onvermijdelijk tot een breuk. In dezelfde week dient zich een nieuwe speler aan: Chaed Wellian, een Nederlandse power-forward die overkomt van het Duitse Koblenz. De geboren Amsterdammer, die in de VS speelde bij Tennessee State, is meteen inzetbaar.

ZEGEREEKS VOORTGEZET TOT DONAR UIT

Het vertrek van topscorer Holton leidt zeker niet tot een mindere productie. In de vierde winstpartij op rij wint Zeeuw&Zeeuw Feyenoord met 34 punten verschil van The Hague Royals, maar behaalt het ook de grootste productie tot nu toe (103-69).

Ook de vijfde winst op rij is duidelijk. Het is een wedstrijd in het kader van de Basketball Cup tegen Yoast United. Met een 82-65 overwinning plaatsen we ons voor de kwartfinales.

Natuurlijk behalen we deze vijf achtereenvolgende overwinningen tegen op papier mindere tegenstanders, maar het team groeit in de competitie. Ook het kleine verlies in de uitwedstrijd tegen Donar (84-75 op dinsdag 14 december) getuigt daarvan.

Op vrijdag 17 december spelen we de laatste wedstrijd van 2021. Daarvoor reizen we naar Leeuwarden. Van tegenstander Aris wonnen we onze openingswedstrijd met een verschil van drie punten. Ook nu is het verschil klein (76-81), maar de punten gaan mee in de bus.

WAAR STAAN WE NU EN WAT STAAT ONS TE WACHTEN?

In de BNXT-ranking staan we op 1 januari met 22 punten op de derde plaats. Deze punten komen tot stand door acht overwinningen (8×2 punten) en zes nederlagen (6×1 punt).

Op de traditionele ranglijst (twee punten bij winst, nul punten bij een nederlaag) staan we ook op de derde plaats, maar deze weergave schetst een reëler beeld in het licht van de wedstrijden die ons nog te wachten staan. (Zie stand hieronder.)

Komende zondag gaan we naar Zwolle. In januari nog staan de thuiswedstrijden tegen het ongeslagen Den Bosch, dat we dit seizoen pas voor het eerst treffen, en het tot nu toe onderpresterende Donar op het schema. We sluiten het Nederlandse deel van de competitie af met drie lastige uitwedstrijden (achtereenvolgens Den Helder, Apollo Amsterdam en (nogmaals) Den Bosch.

De conclusie is derhalve gerechtvaardigd dat het behalen van de Elite Gold (eerste vijf) nog een zware kluif is. Maar we zijn zeker nog in de race en weten zeker dat het team deze uitdaging met volle inzet aangaat.

BASKETBALL CUP

In het weekend van 15 en 16 januari spelen we daarbij nog de kwartfinales van de Basketball Cup. Op zaterdag thuis, op zondag uit. Tegenstander is Aris Leeuwarden, waar we in de competitie twee zeer spannende wedstrijden tegen speelden. We wonnen ze allebei, maar dat is geen garantie voor het bereiken van de halve finales.

WEL OF GEEN PUBLIEK

Misschien komt er in de tweede week van januari de mededeling dat we weer met publiek mogen spelen. Het is van levensbelang voor de club en we snakken weer naar de beleving. We gaan het meemaken en hopen zo dat iedereen er weer bij kan zijn!