De teleurstelling was zaterdag groot in het Topsportcentrum. Voor het tweede jaar op rij zette Den Helder Suns de mannen van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball met beide benen op de grond. En de nederlaag (77-90) was bijna even pijnlijk als vorig seizoen, toen dat verlies een slechte periode inluidde en de kansen op plaatsing voor de Elite Gold behoorlijk verkleinde.

En ook nu zijn de vooruituitzichten op een plaats bij de beste vijf ineens veel minder zonnig dan na het verrassende begin van het seizoen, al is er zeker nog niets verloren. Met Weert, Zwolle en Leeuwarden de komende maand voor de boeg, is elke wedstrijd wel zo’n beetje cruciaal.

Het leek zaterdag zo mooi te worden. Het Topsportcentrum zat goed gevuld met veel nieuwe, Rotterdamse fans die zin hadden in een leuk potje basketbal. Maar de enigen die uiteindelijk echt plezier beleefden aan het duel waren de spelers van Den Helder. Na een gelijkopgaande eerste vijf minuten kregen de Noordhollanders alle ruimte. Van 14-15 ging het naar 14-30 en dus van kwaad tot erger. Net als tegen Zwolle grossierde de ploeg van Tim Arns in balverlies en foute keuzes. Gevoegd bij een matig schot en pover verdedigend werk werd het team veroordeeld tot een inhaalrace van drie kwarten. De Heldenaren Koehler, de slimme Ier Flood en de pas 21-jarige Steven Post kregen de kans de tegenstander pijn te doen. Aan Rotterdamse kant bleven eigenlijk alleen Maik Bouwer en Kai Edwards overeind.

Twee keer kroop Feyenoord iets dichterbij. Aan het einde van het derde kwart (57-64) door twee scores van Ivo de Vreede. En later bij 63-69, maar de driepunters van eerst Post en daarna Koehler (2x) kwamen aan als mokerslagen en sloegen alle illusies aan diggelen. In de schoten van afstand toonden de Suns zich sowieso heer en meester: liefst 50% (12 uit 24), tegen 4 uit 19 voor de thuisploeg. Daarmee was een deel van de nederlaag verklaard, maar niet de zwakke prestatie van het team.

“We zijn niet in staat elkaar bij de les te houden”, zo zei Tim Arns na het duel tegen De Volkskrant. “Misschien vertrouw ik teveel op het collectief. Spelers moeten elkaar aanspreken op hun verantwoordelijkheid. En ik moet zelf ook in de spiegel kijken.”

Er is dus deze week veel werk te doen, op en rond het trainingsveld. Zaterdag wacht een andere concurrent, Weert. Een goede prestatie daar kan de stemming zo doen omslaan.

Bij Feyenoord noteerde Maik Bouwer 20 punten en 6 rebounds, Kai Edwards 19+7 en Zaba Bangala 13 punten. De Zweed kreeg behalve 6 rebounds ook 6 turnovers achter zijn naam. Trenton Gibson speelde 40 minuten (14 plus 7 rebounds) maar met 4 turnovers en schotpercentages van 25% (2pt) en 11% (3pt) was hij verwijderd van zijn topvorm.

Bij Den Helder sprongen Flood (16 plus 10 assists) en zeker ook Post (13 plus 14 rebounds) in het oog. Koehler schoot 21 punten op het bord.