Voor de derde keer ging Zeeuw & Zeeuw Feyenoord de confrontatie aan tegen de Suns in marinestad Den Helder. In de competitie ging het daar twee keer mis, maar gisteravond won Zeeuw & Zeeuw met een plaats in de kwartfinale van de DBL-cup als beloning.

Blessureleed is het thema vóór deze confrontatie, maar ook de rode draad van de wedstrijd zelf. Bij de Suns ontbreken Van der Vuurst, Koopmans en Van den Elzen en aan het eind van het eerste kwart raakt de thuisploeg ook Yarick Brussen kwijt.

Bij Feyenoord verschijnen Ordane Kanda, Mack Bruining en Jeroen van der List niet fris aan de start. Bovendien moet de ploeg al na twee minuten Arunas Mikalauskas missen die ongelukkig neerkomt. De Litouwer heeft dan al wel Zeeuw & Zeeuw met twee scores op een 0-4 voorsprong gezet.

De blessures leiden twee keer tot oponthoud net als de haperende schotklok. Den Helder gaat het beste om met de malheur en trekt het eerste kwart naar zich toe. Mickey Kolhorn schiet met een driepunter in de buzzer 26-17 op het scorebord.

Ordane Kanda is nog niet in goeden doen. Door zijn balverlies kan Bolden Brace vrij naar de basket, maar hij kiest met succes voor een driepunter. Een volgend drietje van Kolhorn leidt tot een 34-19 tussenstand; Feyenoord loopt achter de feiten aan. Een bommetje van Juan Davis verkleint de achterstand even (38-28) maar nog voor de rust loopt de thuisploeg uit naar 47-34.

De coachstaf van Feyenoord vraagt zich dan af hoe de Suns moeten worden bestreden. De Heldenaren staan de gehele wedstrijd in de zone, Zeeuw & Zeeuw maakt daardoor te weinig acties onder het bord en met het afstandsschot is Den Helder de baas. Er zijn twee oplossingen: Van der List moet zich aanvallend onder het bord in het hart van de zone posteren en verdedigend moet het team zich uit de naad gaan werken.

Toch is het begin van het derde kwart voor de Suns, ze bereiken na twee minuten de grootste voorsprong in de wedstrijd (52-35). Met Van der List onder het bord ontstaat er meer ruimte voor het afstandsschot. Zijn lay-up en een driepunter van Stolk verkleinen de achterstand tot vijf punten. Mack Bruining is in twee opvolgende aanvallen met driepunters succesvol en ook Coen Stolk laat er, voor het eindsignaal van het derde kwart, weer één vallen. Stand: 60-57. (Kwartstand: 13-23)

In het slotkwart loopt de thuisploeg eerst uit (67-63) maar Feyenoord doet de voorsprong weer teniet: 70-70. Het is nu even een driepunterwedstrijd. Brace en Kolhorn voor de thuisploeg, Stolk en Lehtoranta voor Feyenoord. Verdedigend werken de Rotterdammers (onder aanvoering van Stolk) als paarden en daardoor stokt de Helderse score. Bij 75-76 pakt Zeeuw & Zeeuw eindelijk weer de voorsprong, er zijn dan nog twee minuten te gaan. Twee vrije worpen van Kovac geven de thuisploeg nog hoop (77-76) maar door drie punten van Van der List (een jumpertje en een vrije worp) pakt Rotterdam de voorsprong terug. Den Helder moet nu fouten maken om weer in balbezit te komen. Lehtoranta scoort zijn beide vrije worpen (77-81). Davis bepaalt vervolgens met één geslaagde vrije worp de eindstand: 77-82.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord is zichtbaar blij met dit resultaat. Er is dit seizoen toch nog een keer gewonnen in Den Helder en bovendien bekert de ploeg door. Aanstaande woensdag staan de Rotterdammers in de kwartfinale; waar en tegen wie wordt vanavond bekend (loting om 18.30 uur in Nijmegen).