Alle ingrediënten leken zondag aanwezig voor een mooie stunt tegen kampioen Zorg & Zekerheid Leiden. Het Topsportcentrum zat vol, Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball had met aantrekkelijk spel al drie zeges op zak en de opponent had net een zware Europese verplichting achter de rug. Maar aan het einde van een opnieuw  enerverende wedstrijd bleef de thuisploeg toch met lege handen achter: 73-80.

Heel jammer, zo vond ook coach Tim Arns. Zijn ploeg had het zichzelf  in het tweede kwart veel te moeilijk gemaakt. “Daar hebben we een te diep gat voor onszelf gegraven”, zei hij. In die cruciale periode bezweek zijn ploeg onder de druk die Leiden zette op de Feyenoorders. “Daar konden we niet mee omgaan. Normaal gesproken zijn wij het die met veel energie en pressing het de tegenstander lastig maken.”

In het tweede kwart ging veel mis bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Nadat Isai Sow met een driepunter de periode was begonnen (18-20), trok Leiden een enorme sprint, geholpen door een karrevracht aan missers en (domme) fouten aan Rotterdamse kant. Gelouterde mannen als Ververs en Van den Elzen, een trefzekere Sikking en een sterke Gross profiteerden er gretig van: 18-33. Pas toen kon Gibson met een score en een bonus iets terug doen. De Leidenaren hadden de Amerikaan verder echter goed onder controle: 26-42 bij rust.

“Wat als we het nu eens omdraaien?”, was de vraag van Tim Arns aan zijn mannen in de kleedkamer. “Wat als we spelen met meer agressie, we zuiniger op de bal zijn, minder balverlies lijden en minder slechte dingen doen?” Aanvankelijk was de agressievere aanpak nog niet in de score zichtbaar (38-57 als grootste verschil), maar met scores van Gibson en Bangala en een slotakkoord van Beckton werd de achterstand wel iets kleiner: 47-60 na het derde kwart.

Zou het nog kunnen? Balverlies en een fout van Beckton bij een driepuntspoging gaven ZZ Leiden de eerste scores van de laatste periode. Maar daarna gooide Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball alle remmen los en kreeg het team ook het Topsportcentrum mee. Gibson en Bangala bleven scoren en Maik Bouwer dunkte de 65-69 op het scorebord. Een stunt leek in de maak. Door een fout van Gibson en een misverstand tussen Beckton en Bangala schoten Gross en Jones hun ploeg echter naar 65-74. Feyenoord bracht Leiden naar de vrijeworplijn. Daar was de kampioen echter te precies en strandde Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball na een mooie middag op 73-80. “Nog agressiever en harder trainen”, concludeerde Arns. “Volgende week komt Den Bosch. Dan moeten wij de eerste klap uitdelen.”

Bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball kwam Gibson tot 21 punten, 6 rebounds en 6 assists tegenover 4 turnovers. Zaba Bangala bereikte een double-double (13-12), maar ook 6 turnovers. Stacy Beckton tekende evenals Maik Bouwer 10 punten aan; de Amerikaan kreeg wel 5 turnovers achter zijn naam. Zeeuw & Zeeuw Man of the Match, gekozen door een deskundige jury, werd Kai Edwards, vooral ook vanwege 13 rebounds.