Met de mini-klassieker tegen Amsterdam begint Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball vrijdag aan het nieuwe seizoen. Verwachtingsvol, maar tegelijk met het besef dat de jonge ploeg weliswaar veel talent herbergt, maar tegelijk nog ervaring mist en kwetsbaar kan zijn. “Er is inderdaad veel talent, maar nog veel werk te verrichten”, zegt coach Toon van Helfteren.

Van het basisteam dat vorig jaar vijfde werd zijn weinig spelers meer over. Jeroen van der List is wel gebleven. De enige “veteraan” van het team combineert spelen bij Feyenoord Basketball met het najagen van Olympische kwalificatie met de nationale 3×3-selectie en is niet altijd beschikbaar (geweest). “Zonder Jeroen hebben we echt een heel jonge ploeg. Een team dat door een gebrek aan ervaring nog veel fouten maakt, maar ook zeer goede periodes heeft laten zien in de oefenwedstrijden.”

De Rotterdamse ploeg lijkt er niettemin beter voor te staan dan een jaar geleden, toen een gebrekkige voorbereiding en personele problemen met de Amerikaanse spelers de opmaat waren voor een rommelig seizoen met veel blessures. Plaatsing voor de Elite Gold was een prestatie op zich. Nu is Van Helfteren aanzienlijk positiever gestemd over de Amerikaanse inbreng. De guards Shavar Reynolds en Stacy Beckton jr én schutter Trey Diggs hebben de afgelopen weken al mooie dingen laten zien. “Ze zijn stuk voor stuk positief, enthousiast, luisteren en willen leren. Dat geeft een zoveel beter gevoel dan vorig jaar”, zegt de Delftse coach. “Laten we hopen dat dat ook leidt tot aansprekende resultaten.”

Van Helfteren heeft zijn team al sinds 20 augustus volledig bij elkaar. In die periode van zes weken gaf hij alle spelers veel speelminuten en zag hij bijvoorbeeld hoe Terrence Bieshaar, twee seizoenen geteisterd door blessures, enorme vorderingen maakt. Ook Isai Sow, vorig seizoen nog deelnemer aan het scholarship van de club, toonde na een zomer in de nationale jeugdselectie grote progressie en maakte in de oefenwedstrijden veel minuten. Het zijn positieve ontwikkelingen die vanavond tegen Apollo in Amsterdam hopelijk een vervolg krijgen.

De maand oktober zal veel duidelijk maken over de werkelijke kracht van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Na het duel in de hoofdstad spelen de Rotterdammers op 7 oktober thuis tegen Zwolle, de nummer vier van vorig seizoen. Dan volgt een rijtje met de topclubs Leiden, Den Bosch (onder voorbehoud) en Donar. “Waar we staan, is lastig te zeggen”, besluit Van Helfteren. “In de oefencampagne wonnen we van Weert, Leeuwarden en Den Helder die we afgelopen seizoen achter ons hielden en we verloren van Donar. Dat zou betekenen dat we rond die vijfde plek zitten, maar het moet misschien wel mogelijk zijn om ons dit seizoen een plaatsje te verbeteren en langzaam op te schuiven.”

—————

Coach Toon van Helfteren (71) krijgt dit seizoen assistentie van clubicoon Michael Kok (31). De selectie van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball bestaat uit:

2. Stacy Beckton (VS, 24 jaar, guard, 1.91m); 17. Terrence Bieshaar (Ned, 25, center, 2.09m), 34. Pieter Buys (Ned, 20, forward, 2.04m), 4. Trey Diggs (VS, 23, swingman, 1.98m), 11. Jeroen van der List (Ned, 32, center, 2.13m), 8. Philip Metz (Ned, 19, forward, 1.99m), 9. Marijan Obad (Kro, 24, forward, 2.01m), 33. Shavar Reynolds (VS, 24, guard, 1.88m), Isai Sow (Ned, 20, guard, 1.85m), 13. Ivo de Vreede (Ned, 23, center, 2.09m), 20. Caleb Vijber (Ned, 19, guard, 1.87m)