Met de oefenwedstrijd tegen Sparta Bertrange is de voorbereiding van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball zondagmiddag eindelijk in een volgende fase gekomen. De ploeg van de oude DBL-bekende Pascal Meurs had op zaterdag The Hague Royals met ruim tien punten verschil verslagen in Den Haag. Het was de vraag hoe ver de Rotterdammers achter liepen in wedstrijdritme.

Beide ploegen moesten het zondag stellen zonder Amerikanen. De imports van Rotterdam waren om Corona- en papierwerk nog niet speelgerechtigd. Bij Sparta was een van de Amerikanen met heimwee definitief afgehaakt en voor de andere bleek ook de papiermolen te traag om nu mee te kunnen doen.

In een lege zaal zonder publiek startten Ordane Kanda, Mack Bruining, Coen Stolk, Arūnas Mikalauskas en Jeroen van der List voor Feyenoord. Laatstgenoemde opende de score vanuit de post. Na wat rommelige aanvallen neemt Feyenoord op overtuigende wijze afstand. Plays worden goed gelopen en netjes afgerond met individuele acties. Pascal vlucht bij 14-4 op 6.10 in een time-out.

De eerste aanval van de Luxemburgers eindigt in een steal van Stolk. Een minuut later staat er 21-4 op de klok. De Rotterdammers verdedigen scherp en fysiek. Coach Toon van Helfteren brengt Yamill Wip, Raidell de Pree en iets later ook Tommie Vis. Dan verdwijnen ook de automatismen uit de ploeg. De gasten mogen wat scoren en de thuisploeg laat zich soms verrassen in de rebounds en verdediging. Het kwart eindigt in 28-9.

In het tweede kwart is de eerste score voor Sparta. Feyenoord speelt onrustig en laat zich vooral door de intensiteit aftroeven. Na 3.35 scoort Stolk voor het eerst in dit kwart. De mannen van Pascal Meurs hebben er dan 5 in liggen.

De Maasstedelingen hebben de verdediging goed op orde. Hierdoor grossieren de gasten in een flink aantal turnovers (8). Deze worden gevolgd door scores uit enkele prima teamaanvallen van de ploeg van Van Helfteren De scores van de buitenlanders komen vooral van de vrije worplijn (5-12). De rust wordt bereikt met een stand van 48-19.

Ook het derde kwart scoort Sparta de eerste en de tweede score. Met twee steals brengt Mikalauskas na twee minuten de stand op 4-4. Beide ploegen missen in deze fase scherpte. De gasten profiteren van het potje straatbasketbal, dat enkele minuten lang te zien is. Toon van Helfteren probeert via een time-out weer lijn terug te brengen. Er verandert weinig. Het is chaotisch en onrustig. Veel spelers verzaken in de verdediging en, zoals dat dan zo vaak gaat, verliezen ook hun hoofd in de opvolgende aanvallen. De Spartanen mogen 25 punten (!) scoren tegen 17 van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Met 65-44 ziet de stand er opeens veel minder overtuigend uit.

In het vierde kwart pakt de thuisploeg het een beetje beter op. Het wordt niet meer zo sprankelend als in de eerste helft, maar het hoge tempo van de Luxemburgers zorgt nooit voor echte onrust. Deze eerste Feyenoord-Sparta van dit sportseizoen eindigt uiteindelijk in 84-58.