Zeeuw & Zeeuw Feyenoord heeft zaterdagavond voor de tweede keer dit seizoen Donar verslagen. In eigen huis hielden de Rotterdammers de bezoekers knap onder de zeventig punten: 79-66.

Op 8 oktober 2019 won Feyenoord ook al van de Groningers (102-93). Daarna Donar drie onderlinge duels won (één keer in Groningen voor de competitie en twee bekerwedstrijden). Zaterdag trokken de Feyenoorders aan het langste eind, dankzij een messcherpe mindset en een vurige verdediging.

Lange tijd legt ook de Groningse formatie dezelfde verdedigende intensiteit aan de dag als Zeeuw & Zeeuw. Het resulteert in een scoringspercentage van ongeveer 30% voor beide ploegen na het eerste kwart. Ook de stand laat een gelijk opgaande strijd zien: 12-13.

Dat beeld verandert tot de rust nauwelijks. Bij rust is het scoringspercentage 39% voor Feyenoord tegenover 36% voor Donar, de ruststand is 35-37.

[Tekst gaat verder onder de foto]

07-03-2020: Basketbal: Feyenoord Basketbal v Donar: Rotterdam Mack Bruining

Het is echter Zeeuw & Zeeuw Feyenoord dat er het best in slaagt de druk op de ketel te houden. Coen Stolk (12 punten, 50% driepunters) is één van de aanvoerders op defensief gebied. Hij zit bijna overal wel tussen en weet meerdere malen de bal te heroveren. In totaal eindigt Feyenoord vanavond met acht steals.

Dankzij die aanhoudende strijdlust slaat Feyenoord diep in het derde kwart een gaatje. Een driepunter van Keyshawn Woods (topscorer met 17 punten), vrije worpen van Austin Lawton (100% vrije worpen) en een bom van Mack Bruining (15 punten, 42% driepunters) zorgen voor een tussenstand van 58-49.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Quentin Snider in actie tijdens Zeeuw & Zeeuw Feyenoord – Donar Groningen op 7 maart 2020. Foto: Luka de Kruijf

In de eerste twee minuten van het laatste kwart slaat Feyenoord nog eens toe, met scores van Bruining, Quentin Snider (12p) en Jeroen van der List (met 11 punten de vijfde man in de dubbele cijfers vanavond). Ineens staat er een voorsprong van zestien punten op het bord: 65-49.

De Feyenoorders zijn tot en met de laatste minuut gretig en blijven hard verdedigen. Het scoringspercentage van de bezoekers bedraagt uiteindelijk 33%, met alleen Donte Thomas in de dubbele cijfers (14p). Samen met het publiek wordt een feestje gevierd, want de koploper is verslagen en hóe. Eindstand: 79-66.

Daarmee is ook het ook de tweede winst op rij, in een reeks van vier thuiswedstrijden in maart. Bovendien is het de derde keer dat de ploeg van Toon van Helfteren een ploeg uit de traditionele top vier beentje licht. Volgende week, zondag 15 maart om 14.30 uur, kan dat opnieuw gebeuren. Dan speelt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord thuis tegen Landstede Hammers. Dat kan zomaar weer zo’n wedstrijd worden waarvan u wilt kunnen zeggen: ik was erbij! Bestel daarom snel hier uw kaarten.

De interviews met coach Toon van Helfteren en Willem Brandwijk bekijkt u hier.

07-03-2020: Basketbal: Feyenoord Basketbal v Donar: Rotterdam Willem Brandwijk
Willem Brandwijk in actie tijdens Zeeuw & Zeeuw Feyenoord – Donar Groningen.