De halve finale van de Basketball Cup is woensdagavond ver uit het zicht geraakt voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. In de kwartfinale verloren de Rotterdammers in Groningen de eerste van twee wedstrijden met 92-58 van Donar. De return is op 6 februari.

Het eerste kwart is Zeeuw & Zeeuw Feyenoord de bovenliggende partij. Het schotpercentage van de Rotterdammers ligt op een uitstekende 72%, tegenover een voor de Groningers ondermaatse 35%. Ook het aantal rebounds, één van de pijnpunten van Zeeuw & Zeeuw in de laatste wedstrijden, is vooralsnog in balans: acht om acht. Na één kwart spelen staat het 18-22.

In het tweede kwart gaat de thuisploeg nadrukkelijker op zoek naar punten in the paint, wat Zeeuw & Zeeuw toelaat doordat het de thuisploeg veel aanvallende rebounds laat pakken. Het leidt ertoe dat Donar nog voor rust 14 punten mag scoren uit tweede of zelfs derde kansen. Daar komt bij dat Feyenoord plotseling veel balverlies lijdt. Donar straft dit genadeloos af: het maakt dit kwart 12 punten uit turnovers. Ruststand: 44-33.

In de tweede helft lopen de Groningers verder weg. Donar is reboundend heer en meester en het aantal second chance points neemt toe, naar 26 in totaal. Daarnaast wordt ook vanavond weer duidelijk dat bij de Rotterdammers te weinig spelers scorende inbreng hebben. Drie spelers komen vanavond in de dubbele cijfers (Keyshawn Woods met 20, Quentin Snider met 12 en Willem Brandwijk met 10) tegenover zes bij Donar.

Na drie kwarten spelen is het verschil zestien punten (68-51). Als Feyenoord er in het laatste kwart in geslaagd zou zijn dat verschil ongeveer intact te houden, zou dat voor een redelijke uitgangspositie hebben gezorgd voor de thuiswedstrijd op 6 februari (aanvang: 20.30 uur). Nu lijkt de kans op het bereiken van de halve finale verkeken, want Zeeuw & Zeeuw Feyenoord verliest het laatste kwart met 24-7. Eindstand: 92-58. Op 6 februari is een wonder nodig, wil Zeeuw & Zeeuw Feyenoord de halve finale nog bereiken.