De waaromvraag: dat is waar het voor Equilibre, coaching- en opleidingsspecialist en partner van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, mee begint. Waarom doe je wat je doet? Wij vroegen Herman de Baat, mede-eigenaar van Equilibre, naar de rol van die vraag in zijn leven. 

Herman (56) werkte ruim 25 jaar in de ICT, voordat hij eind 2015 mede-eigenaar werd bij Equilibre. Door de decennia heen heeft hij de digitalisering van dichtbij meegemaakt. “Fascinerend om die opkomst mee te maken.” 

De passie voor coaching ontstond toen hij zelf leidinggevende werd bij het ICT-bedrijf waar hij destijds werkte. “Ik merkte dat ik het interessanter vond om met de mensen in mijn team bezig te zijn dan met de zakelijke kant”, vertelt hij. “Waarom doen mensen wat ze doen? En waarom doen ze soms dingen die ze eigenlijk niet graag doen?” 

Zowel Herman zelf als een team dat hij leidde, volgde op een gegeven moment een ontwikkelingstraject bij Equilibre. “Daardoor werd ik me bewuster van mijn rol als leidinggevende”, vertelt Herman. “Dit deed ik voorheen weliswaar met de beste intenties, maar wel onbewust. Bewust coachen en leiding geven is veel effectiever.” 

Dat was dan ook de reden om zijn werk in de ICT te verruilen voor het coachingsvak. “Ik had tot aan mijn pensioen in de ICT kunnen werken, maar ik vroeg me af: waarom zou ik niet iets anders gaan doen? Als klant bij Equilibre kwam ik er achter wat dat was. Ik dacht: jullie werk is het leukste werk dat er is. Dat wil ik ook doen!” En zo geschiedde. 

Basketbal dan: is dat iets wat de geboren Rotterdammer – tot zijn 23e woonde Herman in Rotterdam – zelf eigenlijk ook doet? “Basketballen is voor mij beperkt gebleven tot sport op te middelbare school. Maar ik vind het natuurlijk een heel leuke sport om te kijken. Ik probeer zo vaak mogelijk naar het Topsportcentrum te komen om Feyenoord te zien spelen.” 

“Wat ik wel doe is tennis, squash en hardlopen”, vertelt Herman. Vooral dat laatste doet hij graag. “Ik heb regelmatig aan de Roparun meegedaan, drie keer met een eigen team. In Heemstede, waar ik tegenwoordig woon, zijn de duinen vlakbij. Een prachtig gebied om te hardlopen, zeker in het voorjaar en zomer. Mijn loopschoenen staan alweer klaar.”