Aan het eind van het eerste kwart heeft Zeeuw & Zeeuw Feyenoord een 9 punten voorsprong, veertig seconden voor het einde van het derde kwart heeft weer Heroes de lead met 6 punten. Binnen die marge speelt de gehele wedstrijd zich af. Maar in het laatste kwart is alles anders; eerst pakken de Heroes nog een vier punten voorsprong (65-69 in de eerste minuut) dan gaat Zeeuw & Zeeuw erop en erover. De thuisploeg staat nog vijf Bossche punten toe en dendert door naar een ruime overwinning: 91-74.

De Rotterdamse topscorer Arunas Mikalauskas, die afgelopen zaterdag geblesseerd raakte, is nog niet volledig hersteld, maar start wel. Ordane Kanda is op de weg terug en dat betekent dat mede door overuren van de medische staf, alle Rotterdammers inzetbaar zijn.

Het wordt 7-7, 11-11 en 18-18. Daarna plaatst de thuisploeg een 9-0 run. De laatste Rotterdamse aanval is er een om je vingers bij af te likken. In de laatste seconde bedient Jeroen van der List onder het bord Coen Stolk die in de buzzer de eerste kwartstand (27-18) op het bord zet.

Foto: Luka de Kruijf

Een driepunter van Mack Bruining zet zijn ploeg na tweeëneenhalve minuut op een marge van tien (32-22) maar Jonathon Williams, Dominic Gilbert, Demario Mayfield en tot slot Stefan Wessels brengen de stand weer in evenwicht (32-32). Ordane Kanda komt door met twee drives, maar een benutte vrije worp van Mayfield zorgt voor een Bossche voorsprong bij de rust: 43-44.

Na de rust gaan we tot 58-58 weer gelijk op. De Heroes lopen uit naar 60-66, maar een onnavolgbare driepunter van Van der List, in het eindsignaal via het bord, zorgt voor een kwartstand van 63-66.

In het slotkwart is het na 72-70 in de tweede minuut alles Feyenoord wat de klok slaat. Kanda scoort twee vrije worpen, Joonas Lehtoranta een verre driepunter: 77-70. Kanda scoort dan vijf punten op rij en Van der List van dichtbij met een jumpertje (84-70). Miha Lapornik faalt twee keer van achter de driepuntslijn, Williams schiet zijn doelpoging geblokt door Juan Davis. Bij de Heroes is geen sprake meer van teamspel. In de laatste minuut zet Lehtoranta de kroon op het effectieve aanvalsspel van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord: 91-72. Lapornik mag nog een break lopen, maar die is uitsluitend voor de statistiek.

Op 17 maart verloor Den Bosch voor het laatst; dat was met 106-87 in Rotterdam. Het was een wake-up call voor de Bosschenaren, die daarna alle competitiewedstrijden wonnen.

In deze kwartfinale van de DBL-cup is de winst weer voor Feyenoord, dat aanstaande vrijdag in een uitwedstrijd tegen BAL mag proberen de finale te halen.