Bijna precies een jaar geleden wonnen we van Donar, maar dat was thuis. Op 7 maart 2020 werd het 79-66 na een uitstekende wedstrijd van onze kant; we waren klaar voor de slotfase van de competitie tot Corona roet in het eten gooide. Dat was een jaar geleden in Rotterdam, maar voor winst in Groningen moeten we dertien jaar terug, naar 13 januari 2008. De thuisclub heette toen Hanzevast Capitals,

Wat zo mooi is: er is een teamfoto van na deze wedstrijd met de kleine Luka de Kruijf als middelpunt. Ties Theeuwkens hielp ons aan de namen. U ziet van links naar rechts: Djoenie Steenvoorde, Stephan van der Schoot, Luka de Kruijf, Jeroen Slor, Ties Theeuwkens, Michiel Vermeer, Charles Richardson, Nick Meijers, Sullivan Sykes, Chaz Briggs en Yasalde Paz Costa.

De coach staat er niet op. Dat was Toon van Helfteren (in zijn eerste periode als coach bij Rotterdam). We speelden toen onder de naam Rotterdam Challengers.

Waarschijnlijk is Michiel Vermeer de meest onbekende. Na wat speurwerk op social media legden we telefonisch contact en stelden de onvermijdelijke eerste vraag:

Wat weet je nog van die wedstrijd?

“Op de eerste plaats de 3500 man op de tribune. Toen we met de warming-up bezig waren zagen we het langzaam volstromen, dat gaf wel een kick. Ik denk ook dat het de Amerikanen inspireerde om er extra fanatiek tegenaan te gaan. We sleepten er een verlenging uit (85-85) en wonnen uiteindelijk met 92-94. Ik geloof niet dat de volle Martinihal dat erg kon waarderen.”

(Op de foto ziet u op de achtergrond ook wel wat frustratie.)

Hoe kijk jij terug op dit jaar?

“Het was mijn eerste en enige jaar in de eredivisie en ik vond het geweldig. Ik heb mijn studie voor die ervaring een jaar onderbroken. Ik woonde in een huis van de club en trainde twee keer per dag. Ik kwam uit het tweede team van Rotterdam, samen met Sander van Trommelen, Sjoerd van Vilsteren en Yasalde Paz Costa. Na de selectie bleven Yasalde en ik over. Het was dat jaar wel een duiventil. Ook Sam Jones speelde dat jaar een tijdje bij ons en Ed Norvell. Voor de kerstbreak hadden we Terence Herbert maar die kon een beter contract krijgen in IJsland. Voor hem kwam Chaz Briggs, ook geen verkeerde speler.”

Volg je het nog een beetje?

“Ik volg het van afstand en niet zo fanatiek. Maar als er weer publiek mag komen, kom ik graag weer een wedstrijd meemaken.”

De Challengers wonnen in dat jaar 23 van de 40 wedstrijden en werden in de eerste ronde van de play-offs uitgeschakeld door Den Bosch. De competitie eindigde met 11 teams omdat Almere in dat jaar failliet ging.

Later in dat jaar won Rotterdam een tweede keer in de thuiswedstrijd van de Capitals met 98-78. Dat was ook mooi, maar -laten we eerlijk zijn- er gaat niets boven winst in Groningen.

(Met dank aan: familie De Kruijf, Ties Theeuwkens en Jacob Bergsma)