Breaking:
  1. Feyenoord krijgt Martiniplaza stil
  2. Grote domper tegen Weert
  3. Stacy Beckton vertrekt
  4. Bijna een stunt in Zwolle
  5. Ontgoocheling tegen Yoast United

Historie

AMVJ (1954-1988), het begin

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball vindt de oorsprong in 1954. Toen werd de club opgericht vanuit de jeugdsociëteit A.M.V.J. aan de Mauritsweg in het centrum van Rotterdam. Daar trainde en speelde de club. De kleine vereniging groeide in omvang en daarmee namen ook de ambities toe.

Jarenlang kwam het eerste herenteam uit in de landelijke Tweede Divisie, die later de Eerste Klasse van het Rayon werd. Vanuit dit niveau promoveerde het team liefst drie aansluitende seizoenen. Hoogtepunt was de winst in de Nederlandse beker in 1985. Drie jaar later bereikte de basketbalclub de eredivisie. Dat was toen al niet meer als A.M.V.J., maar als Gunco Rotterdam. Gunco was onze allereerste hoofdsponsor.

Om sponsortechnische redenen ook veranderde de naam A.M.V.J. In Rotterdam Basketbal. Ook werd een stichting opgericht om de toenemende financiële en commerciële belangen beter te kunnen behartigen.

Feyenoord Basketball (2018-heden), volop ambities

Onze club trad in 2018 toe tot de organisatie van Feyenoord als onderdeel van de toen opgerichte multisportclub. De banden met Rotterdam Basketbal werden uiteindelijk doorgeknipt en de clubnaam veranderde in Feyenoord Basketball. Sindsdien dragen we het logo en de iconische rood-witte clubkleuren. Een jaar later kreeg onze hoofdsponsor Zeeuw & Zeeuw de kans om de bedrijfsnaam te verbinden aan Feyenoord Basketball. Onze ambities uitten zich in het aantrekken van ex-bondscoach Toon van Helfteren en het beleidsplan Balkon 28, waarin een kampioenschap in 2028 als doel staat. We zijn een stabiele subtopper. In het seizoen 2021-2022 onderstreepten we dat door deelname aan de Elite Gold van de BNXT League, al was dat niet meer als onderdeel van de multisportclub.

Geworteld in Rotterdam

Het huidige Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball kent een lange geschiedenis in Rotterdam. Anno nu zijn we een professionele basketbalclub die goede resultaten boekt in de sinds 2021 gevormde Nederlands-Belgische BNXT League. De club zoekt steeds meer de samenwerking met lokale en regionale basketbalclubs om de basis van Feyenoord Basketball te versterken en de verenigingen te laten profiteren van onze kennis.

Rotterdam Basketbal (1988-2018), verdere groei

Alle jaren was het eredivisieteam het eerste herenteam van de bloeiende vereniging Rotterdam Basketbal. Die club staat onder andere bekend om de goede opleiding en won diverse nationale jeugdkampioenschappen. De naam van het professionele team veranderde om de paar jaar, afhankelijk van de hoofdsponsor. Zo speelde Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball onder meer als IdeTrading, Gunco, Rotterdam Challengers, Rotterdam Basketball College, Challenge Sports Rotterdam en Forward Lease Rotterdam. Onder leiding van coach Armand Salomon, de huidige technisch directeur, haalde het team vanaf 2014 onafgebroken de play-offs, met het seizoen 2017-2018 als hoogtepunt. Onder meer door een sensationele zege op Den Bosch bereikten we de halve finale.

1954
AMVJ
1988
Gunco Rotterdam
1989
De Schiestreek Rotterdam
1995
Idétrading Rotterdam
1999
Gunco Rotterdam
2002
Rotterdam Basketbal
2007
Rotterdam Challengers
2010
Rotterdam Basketbal
2011
Rotterdam Basketbal College
2014
Challenge Sports Rotterdam
2016
Forward Lease Rotterdam
2018
Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball