Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball heeft opnieuw een mooie slag geslagen op de zomerse transfermarkt. De Rotterdammers legden de 25-jarige Nederlander Kai Edwards vast voor het nieuwe seizoen. De 2.06 meter lange forward/center traint momenteel mee bij de Orange Lions, nadat hij acht jaar in de VS en Spanje heeft gespeeld.

Op de Nederlandse velden is Kai nog een vrij onbekend gezicht. Hij begon pas op zijn 15de met basketbal en kwam via Apollo -18 terecht bij de academie van Gran Canaria, waar hij verder werd opgeleid. Vervolgens speelde hij met veel succes vier jaar voor de universiteit van Northern Colorado. Vanuit het collegebasketball verhuisde Edwards naar het een na hoogste niveau van Spanje, waar hij vooral bij TAU Castellón twee goede jaren beleefde, maar later ook kampte met een blessure.

“Na zoveel jaren in het buitenland vind ik het mooi om weer in Nederland te spelen”, zegt de zoon van een Nederlandse moeder en een vader uit Trinidad & Tobago. “Dichter bij familie en vrienden. Ik denk ook dat de BNXT steeds sterker wordt en goed aansluit bij het niveau dat ik was gewend in Spanje. In Feyenoord Basketball zie ik veel potentie met een jonge, talentvolle ploeg en een ambitieuze, nieuwe coach. Van jongens bij de Orange Lions heb ik positieve verhalen gehoord. Ik heb echt zin in het nieuwe seizoen.”

Ook coach Tim Arns is blij met de komst van Kai Edwards, alweer de negende speler die vastligt voor het seizoen 2023/2024. “Kai speelt ontzettend effectief rond de ring en is een speler met ontzettend veel doorzettingsvermogen die ook nog eens hard werkt. Hij past heel goed binnen de Rotterdamse cultuur.”

Kai, oudere broer van Jesse die in West Virginia komend seizoen de sprong naar de NBA hoopt te maken, koos pas op latere leeftijd voor basketbal, nadat hij eerst in de top van het Nederlandse jeugdtennis had gespeeld in een generatie van spelers als Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Tim van Rijthoven. Het zijn jongens die nu internationaal furore maken en zelfs al ATP-toernooien wonnen.

“Als Tallon een toernooi wint, denk je natuurlijk weleens ‘hoe ver zou ik zijn gekomen’, maar ik ben blij dat ik voor basketbal heb gekozen”, zegt Kai. “Spelen met een team, het samenspel, samen reizen, vrienden maken, kortom het teamgevoel, liggen mij toch meer. Dat als je een slechte dag hebt je teamgenoten het overpakken en andersom. Tennis is toch een andere wereld, waarop je veel meer op jezelf bent aangewezen.”

Over een aantal weken strijkt Kai Edwards in Rotterdam neer, waar de trainingen op 21 augustus beginnen. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball heeft inmiddels negen spelers vastgelegd. Behalve Edwards zullen de Nederlanders Caleb Vijber, Pieter Buijs, Maik Bouwer, Isai Sow en Ivo de Vreede te bewonderen zijn. Ook de Amerikanen Stacy Beckton en Trenton Gibson tekenden voor de Rotterdammers. Uit Zweden komt het talent Zaba Bangala.

Kaarten voor het ongetwijfeld enerverende nieuwe seizoen zijn nu al te bestellen op www.feyenoordbasketball.nl/tickets/