Gisteravond begon Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (als de vijfde ploeg van Nederland) aan de play-offs om het Nederlands kampioenschap. Het speelt deze week een best-of-three serie tegen Landstede Hammers uit Zwolle (nummer 4).

Morgen (donderdag) is de return al en als Feyenoord dan wint volgt zaterdag in Zwolle de beslissende wedstrijd.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord speelt deze serie noodgedwongen met een wel heel magere bezetting. Jeroen van der List is geblesseerd, Niels Foerts komt terug van een blessure en is niet volledig inzetbaar. Vanuit dat oogpunt is de 9-punten nederlaag in Zwolle gisteren een behoorlijke prestatie (88-79), maar alleen winnen telt in de play-offs en dat is dus wat de ploeg morgen moet doen om in de race te blijven.

Jarrid Rhodes opent de score met een driepunter en bij die ene zal het vanavond niet blijven.

Voor de Hammers scoort Dragos Diculescu de eerste punten. Na een kleine vier minuten is de stad Diculescu-Rhodes 5-5. Met zijn tweede driepunter zet Rhodes Feyenoord op een 7-8 voorsprong. Daarna valt de Rotterdamse productie stil. De thuisploeg knalt door naar 21-8.

Het is weer Rhodes die tegen scoort. Met ook een driepunter van CJ Jones en drie rake vrije worpen van Coen Stolk wordt de eerste kwartstand acceptabel: 24-16.

In het tweede bedrijf blijft het verschil tussen beide ploegen hangen rond de acht punten. Stolk verkleint met een afstandsschot de achterstand even tot zes (30-24), maar voor Zwolle scoort Noah Dahlman zeven punten in dit kwart. Bij Feyenoord komt Isai Sow steeds beter in de wedstrijd; hij pakt vier punten mee en bepaalt de ruststand op dezelfde acht punten verschil waarmee we dit kwart begonnen: 39-31.

Onder leiding van Mack Bruining en nog steeds Rhodes kruipt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord na de rust dichterbij. Na vijf minuten is het verschil nog maar twee punten (47-45) na een score van Chaed Wellian. Met vier punten van Isaï Sow komt Feyenoord met nog anderhalve minuut in het derde kwart op 57-53. Dan krijgt Niels Foerts een discutabele onsportieve fout en kunnen de Hammers vijf punten uit een aanval scoren. Met nog een seconde doet Mike Schilder een wanhoopsschotpoging van ver. De scheidsrechters zien daarbij een overtreding van Sow die gezien het naar voren springen van Schilder geen fout was. Van Helfteren reageert daarbij op zijn eigen wijze waardoor de thuisploeg vier punten cadeau krijgt. Het derde kwart eindigt met 69-57. Achteraf blijkt dat een cruciale fase.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord komt die klap niet meer te boven. Landstede loopt uit naar 76-63. Halverwege het slotkwart verkleinen Wellian en Sow de achterstand naar tien punten 79-69. Rhodes gooit er nog van ver een driepunter in en Sow bepaalt met een lay-up de eindstand op 88-79.

Rhodes is wederom topscorer in de wedstrijd met 30 punten (5 uit 7 driepunters en 9 rebounds). Isaï Sow speelt zijn beste wedstrijd tot nu toe bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord en komt tot 11 punten en 5 (!) rebounds.

Het is bewonderenswaardig hoe Zeeuw & Zeeuw Feyenoord met zo weinig spelers ervoor blijft gaan. Met die inzet is het donderdag (19.00 uur!!!) geen gelopen koers voor Zwolle. Het

tijdstip is wellicht wat ongelukkig, maar kom vooral toch naar het Topsportcentrum, want Feyenoord verdient uw steun.