Michael Kok (30) keert na 2,5 jaar afwezigheid terug bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Niet als speler, maar als assistent van coach Toon van Helfteren.

Michael was jarenlang een vaste waarde voor het Rotterdamse team. Vanaf seizoen 2012-2013 ontpopte hij zich door zijn passie en werklust als een teamspeler pur sang die jaarlijks tegen de dertig duels speelde. Zelfs ondanks een gebroken enkel.

Corona maakte in 2020 niet alleen een abrupt einde aan de competitie, maar ook aan Michaels profloopbaan. De forward koos voor een maatschappelijke carrière, gaf het coachen van Rotterdam Basketbal-onder 22 op en ging spelen op een lager niveau.

“Maar als je basketball op het hoogste niveau in Nederland hebt meegemaakt, blijft het toch kriebelen”, zegt Michael Kok, die na zijn actieve loopbaan tegen een zware kruisbandblessure opliep. “Ik ben nog niet klaar met het spel, houd er gewoon teveel van en ben supergemotiveerd om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.”

Met coach Toon van Helfteren deelt Michael de passie en gedrevenheid voor basketball. Beiden zien het liefst een groep die mentaal en fysiek het uiterste geeft en alles voor elkaar over heeft.

Kok: “Als speler was ik echt een aanjager als het ging om een teamgevoel en samenwerking te kweken. Als assistent hoop ik die gedachte nog beter over te brengen, omdat je toch wat meer overwicht hebt. Verder durf ik kritisch te zijn. Tegen spelers, maar ook tegen Toon als ik dat nodig vind. Dat houdt iedereen scherp.”

In elk geval is het een goed signaal dat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball echte clubmensen – Michael speelde zijn hele basketballeven bij Roba en Feyenoord – de kans geeft zich te ontwikkelen. “Ik ken veel jongens uit de regio persoonlijk en hoop ze in de toekomst te kunnen overtuigen dat Feyenoord Basketball hen de kans biedt om topbasketbal te kunnen spelen.”