Een mooier compliment kon Terrence Bieshaar bijna niet krijgen. Na twee puike competitiewedstrijden voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball hoorde de center dat hij bij de selectie van de Orange Lions zit. “Ik had het nu nog niet verwacht”, zegt Terrence over de uitverkiezing bij de beste basketballers van Nederland. “Na twee jaar niet te hebben gespeeld ben ik er zeker blij mee. Het is een mooie erkenning.”

Een lijdensweg, zo zou je de afgelopen twee seizoenen voor hem het beste kunnen omschrijven. De in Nederland geboren maar in Spanje opgegroeide speler scheurde zijn voorste kruisband helemaal af. Een operatie aan diezelfde kruisband en meniscus werd 4,5 maand later gevolgd door een nieuwe medische ingreep aan zijn meniscus. En toen hij aan het begin van dit jaar overstapte naar Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en genezen leek, bleek het herstel toch veel langer te vergen dan zijn Spaanse artsen hadden gedacht.

“Toen ik die kruisband net had gescheurd, heb ik weleens gedacht om met basketbal te kappen”, zo kijkt Terrence (25)  terug. “Die eerste maanden zat er totaal geen vooruitgang in en dacht ik erover wat anders te gaan doen. Maar dan besef je ook dat je carrière nog niet klaar is en dat je niet zo in je sport wilt eindigen. En als je bovendien eenmaal weer kunt schieten en rennen, besef je hoe leuk basketbal is en dat je gewoon verder wilt.”

Vooral afgelopen zomer heeft Terrence alles op alles gezet om weer op zijn topniveau terug te komen. De 2.06 meter lange Feyenoorder zette samen met zaakwaarnemer en fysio een bijna-Spartaans zomerkamp in elkaar, waarin hij in Spanje met zijn broer en een collega-speler fysiek tot het uiterste ging. Zes dagen per week, zonder uitzondering.

Terug in Rotterdam liet hij al in de oefenduels zien waartoe hij in staat was. Vervolgens was hij zowel tegen Apollo als Landstede Hammers (11 punten, 9 rebounds) een van de sterkhouders van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Terrence: “In de oefenwedstrijden had ik nog mijn twijfels en liepen dingen niet altijd zoals ik wilde. Maar je ziet dat we nu steeds beter samen gaan spelen. En als het zo doorgaat, kunnen we als team best voor een verrassing gaan zorgen in de BNXT League. Zelf kan ik ook nog wat beter. Ook qua snelheid.” 

Zaterdag wacht een nieuwe test voor hem en het team van Toon van Helfteren. Topploeg Leiden is dan de tegenstander. 

Keuzes

Ook aan Terrence leggen we een aantal keuzes voor om hem nog iets beter te leren kennen.

Nederland of Spanje?

“Dan kies ik voor Spanje, waar ik weliswaar niet ben geboren maar wel opgegroeid. En die keuze is niet alleen voor het weer. Het leven is daar veel relaxter. Tranquillo, alles hoeft niet zo snel te gebeuren.”

Geboortestad Haarlem of woonplaats Rotterdam?

“Rotterdam. In Haarlem woont mijn familie, maar ik heb er verder weinig mee. Rotterdam is gewoon een mooie stad. Ik heb het er goed naar mijn zin.”

Michael Jordan of Kobe Bryant?

“Jordan , maar mijn echte favoriet, de allerbeste vind ik Lebron James. Omdat hij in elke positie als kan wat je van hem vraagt of wat nodig is.”

Assist of dunk?

Assist, ik ben niet zo van het dunken. Na mijn blessure spring ik ook gewoon zo hoog niet meer.”