Hoe vaak wordt in de eredivisie basketbal gefloten voor ‘het vasthouden van de bal’ (holding: tijdens een dribbel te lang contact tussen de hand en de bal). Het antwoord is: zelden of nooit. Het is namelijk bijna altijd arbitrair, want wat is te lang?

Een van de scheidsrechters in het duel tegen Den Helder Suns, meende tien seconden voor tijd, bij een gelijke stand (80-80) Zeeuw&Zeeuw Feyenoord van balbezit te moeten beroven vanwege deze vermeende overtreding van Niels Foerts. Den Helder profiteerde optimaal van deze onverwachte optie, Stan van den Elzen schoot met nog tien seconden te gaan een driepunter raak en stelde zo de zege voor zijn ploeg veilig (83-80).

Zeeuw&Zeeuw Feyenoord begint de wedstrijd met twee turnovers waarvan de Suns niet profiteren. Mack Bruining opent de score (0-3), Den Helder trekt de stand gelijk naar 7-7 en stoot door naar 12-7. Zeeuw&Zeeuw Feyenoord speelt slordig en lijdt met turnovers nog vier keer balverlies. Daardoor blijft de thuisploeg aan de goede kant van de score. Het eerste kwart eindigt met 22-18.

De Helder loopt door een driepunter van Sam Huurman en een dunk van Ben Kovac -binnen een minuut- uit naar 27-18. Een driepunter van Coen Stolk en een dunk van CJ Jones verkleinen het gat tot 27-23. Het wordt 30-30 en daarna is de stand nog drie keer in evenwicht. Vlak voor de pauze komt Zeeuw&Zeeuw Feyenoord op voorsprong door een ‘four-point-play’ van CJ Jones. Bij rust heeft het team een kleine marge (37-41).

In de derde minuut van het derde kwart schiet Mack Bruining met een driepunter de stand naar 44-51. Toch slaagt Feyenoord er niet in afstand van de thuisploeg te nemen. Het derde kwart eindigt met 57-59.

Zeeuw&Zeeuw bouwt de voorsprong voorzichtig uit. Met nog vier minuten te gaan zet Jeroen van der List met een driepunter de stand op 63-73. De thuisploeg geeft niet op; met nog een minuut op de klok is die voorsprong gehalveerd 75-80. Van den Elzen en Kovac maken er 80-80 van met nog 47 seconden op de klok. De rest van het verhaal kent u.

Zes Rotterdammers scoorden dubbele cijfers: CJ Jones (14), Bruining, Stolk en Van der List (13), Jarrid Rhodes (12) en Chaed Wellian (10). Feyenoord had twintig turnovers (Den Helder dertien) en dat is te veel. In die zin had de ploeg het verlies aan zichzelf te wijten. Toch verdiende de wedstrijd en de ploeg niet dat een scheidsrechter in de slotseconden als scherprechter optrad.