Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball strijdt voor een positie in de Golden Group en heeft in dat kader zondagmiddag goede zaken gedaan. De Rotterdammers zetten Basketbal Academie Limburg opzij met 81-62. Aris Leeuwarden en BAL zijn directe concurrenten in de subtop en op beide ploegen is nu de eerste winst geboekt.

Afgelopen vrijdag kregen guard Anthony Collins en forward/center Jonathan Holton hun werkvergunning. De laatste ging bij zijn eerste teamtraining ook nog eens door zijn enkel. Hard werk van de medische staf maakte het toch mogelijk om nog bijna een kwartier mee te doen.

BAL Limburg opent de score direct met een driepunter. Vijf minuten gaat het gelijk op tot de niet al te hoge score van 5-5. Twee vrije worpen van CJ Jones zorgen voor 7-5 en hij zet daarmee de toon van de wedstrijd want Zeeuw&Zeeuw staat die voorsprong niet meer af. De voor Feyenoord debuterende Collins maakt zijn eerste minuten en ook jongeling Pieter Buijs komt weer in het veld. De lange forward was eigenlijk net weer thuis na een trip met de Amsterdamse trainingsgroep van de basketbalbond naar de Slowaakse stad Bratislava. Geen probleem voor hem om meteen twee steals te pakken. De kwartstand wordt zo 18-13, tijd voor de Rotterdam Cheerleaders.

Het tweede kwart kan coach Toon van Helfteren profiteren van zijn bredere bank. Niels Foerts opent de score en een derde steal van Buijs brengt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball op 26-16. Een toch niet helemaal tevreden Van Helfteren pakt halverwege, bij 35-22, nog een time out. De eerste score daarna is een driepunter van Jarrid Rhodes na een outlet pass van Jeroen van der List. Daarna pakt Buijs zijn eerste punten in de eredivisie door een drietje raak te knallen. Ook Holton maakt zijn debuut en verzilvert drie van zijn vier tweepunters. De ruststand is 47-35.

Na rust opent BAL opnieuw met een driepunter; het is vandaag een van de weinige wapens van de Limburgers. Acht minuten lang blijft het verschil tussen beide teams rond de twaalf punten en is de spanning uit de wedstrijd. Een time out van de Limburgse coach Radenko Varagic brengt daar geen verandering in. Feyenoord lijkt er zelfs van te profiteren. Coen Stolk, na een speelkwart op de bank, zet de stand na het (derde) kwartstand op 63-48 als hij een steal, een driepunter, een rebound en nog een steal aan zijn weer indrukwekkende statistieken toevoegt.

Stolk opent het vierde kwart opnieuw met een steal. En nadat hij na een paar minuten rust weer in het veld terugkeerde is de stand 70-59. Een run van negen punten brengt Zeeuw&Zeeuw Feyenoord op de grootste voorsprong (79-59). CJ Jones krijgt met drie alley-oop dunks het publiek op de banken, na twee assists van Collins en een van Stolk. Jones springt daarbij zo hoog dat hij in de ring lijkt te kijken. Van Helfteren ziet de winst niet meer in gevaar komen en geeft ook projectspelers Philip Metz en Isai Sow hun eerste speelminuten. Eindstand 81-62.

Topscorer van de wedstrijd is Jones met 20 punten. Rhodes (15), Stolk (13) en Van der List (12) eindigen ook in de dubbele cijfers. Toprebounder is Stolk (8), hij pakt daarnaast nog eens 2 assists en 5 steals. Debutant Collins verzamelt 10 assists terwijl nieuwkomer Holton ondanks een blessure naast zijn 7 punten ook nog goed is voor 2 blocked-shots.

Aanstaande woensdag komt de regerend landskampioen op bezoek: ZZ Leiden. De wedstrijd begint om 19.45 uur. We rekenen op spektakel, dus zorg dat u erbij bent.