Met een nederlaag tegen Brussel eindigde het seizoen afgelopen vrijdag voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball in mineur. Het einde kwam veel eerder dan in september 2022 was verwacht. Hoewel het publiek op veel spannende wedstrijden werd getrakteerd en op soms fraaie individuele optredens, was  wisselvalligheid de rode draad. Een terugblik.

Optimisme

Nog voor er één bal is geschoten heerst optimisme in Rotterdam-zuid. Met point guard Shavar Reynolds, shooter Trey Diggs en Stacy Beckton is een trio jonge, talentvolle Amerikanen binnengehaald. Ze komen terecht in een groep met veel bekende namen. Zo zijn Jeroen van der List, Terrence Bieshaar, Pieter Buijs, Isai Sow en Philip Metz gebleven en met Caleb Vijber en Ivo de Vreede talenten uit de regio binnengehaald. Marijan Obad is overgekomen van BAL Weert.

Prachtig

In het begin van de competitie, in oktober, strijdt Feyenoord Basketball inderdaad in de bovenste regionen mee (4 winst, 2 verlies), waarbij tegen topclubs Zwolle en Leiden met goed spel nipt wordt verloren. Daar tegenover staan prachtige zeges op Donar (89-87, met 37 punten voor Diggs) en de latere play-offs-deelnemer Yoast United. Wel verliest het team Stacy Beckton langere tijd vanwege een duimblessure.

Onsamenhangend

De klad in het team komt in november en dat is een hard gelag. Eerst velt Aris Leeuwarden de Rotterdammers met rake driepunters (83-72) en een week later blameert de ploeg zich thuis tegen Den Helder. De nederlaag van 52-66 vertelt maar het halve verhaal van onsamenhangend spel, een gebrek aan oplossend vermogen en dramatisch schieten (6 uit 40 driepunters). Met die dreun reduceert Feyenoord Basketball al vroeg in het seizoen de kansen op een plaats in de Elite Gold, waar het met Leeuwarden, Yoast en Donar om lijkt te strijden.

Beker succes

In de maand december boeken de Feyenoorders bekersucces door zowel Weert als Amsterdam uit te schakelen en door te dringen tot de halve finales. Tussendoor echter brengt een bezoek aan Zwolle (73-85) niet het gewenste resultaat in de competitie. Een dag voor de jaarwisseling gaat ook het belangrijke duel met directe concurrent Yoast United in Bemmel vrij kansloos verloren. Om een plaats in de “gouden divisie” binnen te halen, mag er in de rest van het nationale deel van de BNXT League niet veel meer worden weggegeven.

Trots

Hoewel begin januari de thuiswedstrijd tegen Heroes Den Bosch verloren gaat, doet Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball in die game lang mee (42-36, 44-45). Het is de opmaat naar één van de beste wedstrijden van het seizoen, een week later. Met een excellerende Reynolds, Van der List en Diggs speelt het team van Toon van Helfteren de Friezen van Aris naar een pijnlijke nederlaag van 87-70. Ook met terugwerkende kracht een prestatie om trots op te zijn gezien het feit dat Leeuwarden inmiddels in de halve finales van de nationale play-offs staat.

Helaas is die opsteker geen garantie voor bekersucces, want vooral in de thuiswedstrijd tegen Zwolle laat het wisselvallige Feyenoord Basketball het weer eens liggen: 47-62. Een gelijkspel in de return biedt enige troost, maar dat is niet genoeg om door te dringen tot de bekerfinale.

Fantastische sfeer

Die uitschakeling wordt fevolgd door één van de hoogtepunten van get seizoen. Feyenoord Basketball kiest er een mooie dag voor uit. Met dank aan hoofdsponsor Zeeuw & Zeeuw is het Topsportcentrum tot de nok toe gevuld met zo’n 2500 toeschouwers. BNXT-kampioen Leiden is het slachtoffer van de Rotterdamse dadendrang. Shavar Reynolds neemt het team weer bij de hand, daarbij geholpen door Beckton en Van der List. Na een zinderende slitfase en een eindstand van 80-75 schrijft een Leidse fan op onze socials: “De sfeer was fantastisch. Kwam voor Leiden, maar dit was een terechte overwinning. Genoten van het spel en de vechtlust. Vind dat jullie in de Elite Gold thuis horen.”

Elite Gold weg

Die hoogste divisie is inderdaad weer in zicht, want ook in Den Helder wordt gewonnen. Met als extra meevaller de terugkeer van de lang geblesseerde Pieter Buijs. Maar in Groningen gaat het in die maand februari mis. Op Beckton na komt het team er niet echt aan te pas (3 uit 21 driepunters) en doet het zich herstellende Donar goede zaken voor de Elite Gold: 64-57. Enkele dagen later zijn Beckton en Buijs opnieuw geveld door blessures en valt uitblinker Shavar Reynolds tegen Heroes Den Bosch uit, nadat Feyenoord knap van start is gegaan (14-20). Met een kleine rotatie gaat het in de tweede helft van kwaad tot erger en wordt het liefst 111-74. Een plaats in de Elite Gold is dan definitief verkeken.

Nieuwe klap

De laatste thuiswedstrijd tegen BAL Weert kan ons team gebruiken om vertrouwen te tanken voor de Elite Silver. Met slechts zes fitte spelers gaat het opnieuw mis, al lijkt er halverwege bij 45-32 nog geen vuiltje aan de lucht. Bij 66-66 mist Diggs en beslist Weert het duel met een driepunter. De stilte in de zaal is oorverdovend. Op de ranglijst eindigt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball na deze nieuwe klap op de zevende plaats, een voor de club ongewone positie.

Elite Silver

Terwijl Terrence Bieshaar in de break zijn eerste interlands voor Oranje speelt, is Devine Eke inmiddels speelgerechtigd voor de Elite Silver, waar een plaats in de nationale play-offs op het spel staat. Dan moet Feyenoord wel voorbij Yoast United zien te komen op de ranglijst. Na een duel is de ploeg uit Bemmel al ingehaald, want het team uit Rotterdam wint als enige Nederlandse club een wedstrijd van Belgen in deze eerste ronde van de crossborderfase. Met een goede Isai Sow, Jeroen van der List en Shavar Reynolds maken we het na 55-63 na drie kwarten nog onnodig spannend tegen Brussel. Pas in de verlenging is de zege een feit: 97-105.

Doodse stilte

Die zege lijkt het team goed te doen. Voordat een paar dagen later Mons naar het Topsportcentrum komt, maken de spelers hun opwachting op een succesvol Funding Dinner van de club. Tegen de geduchte Waalse opponent is 48 uur later de stemming lang opperbest. Feyenoord speelt geconcentreerd en leidt met liefst 34-25 bij rust. Dan verdwijnt de voorsprong; de schoten lopen niet en verdedigend gaat het nodige mis in de communicatie. Bij de stand 56-64 lijkt niemand meer iets te geven voor de Rotterdamse kansen. Toch neemt Reynolds het team weer bij de hand en brengt Caleb Vijber de spanning terug: 65-66. Als een aanval van Mons smoort, kan Shavar richting basket dribbelen, maar besluit hij aan te leggen voor een driepunter. Met ontzetting ziet het publiek de bal op de ring afketsen en is er weer doodse stilte. En ongeloof.

Onverteerbaar

Achteraf zou dat dramatische verlies in de slotseconden weleens cruciaal geweest kunnen zijn voor de rest van het seizoen. Het is het allemaal “net niet”. Zo ook in Leuven, waar het team de sterke Bears knap tegenstand biedt en de hele wedstrijd bij blijft, maar op de cruciale momenten de verkeerde keuzes maakt: 69-62. Nog onverteerbaarder is het verlies tegen Okapi Aalst. In het Topsportcentrum speelt Feyenoord één van de beste helften van het seizoen. Reynolds is ontketend en schiet vijf ballen op rij fouloos binnen. Bij 50-37 staat de zaal op zijn kop. Zo euforisch als dan de stemming is, zo onthutsend is het spel na de pauze. De voorsprong slinkt zienderogen. Het laatste kwart is funest (10-24). Veel balverlies en talloze missers stellen Aalst in staat de zege te pakken: 72-78. De 32 punten van Shavar bieden nauwelijks troost.

Volledig mis

Dan volgen nog drie gevoelige nederlagen. In een uitverkocht Topsportcentrum velt Brussel ons eerst met driepunters (82-87) en daarna zijn we niet bestand tegen de Leuvense geweldenaars Pritzl en Allen (76-88). In de heksenketel van Aalst gaat het vervolgens volledig mis. De toeschouwers zitten nauwelijks op hun plaatsen of het staat al 24-3. Feyenoord Basketball hangt als los zand aan elkaar, de spelers kijken vertwijfeld om zich heen en ieder probeert solistisch nog iets te bewerkstelligen. Het doet pijn aan de ogen. De marteling houdt op bij 99-65.

Vertrek

Na rijp beraad besluit de clubleiding een nare beslissing te nemen. Na 3,5 jaar scheiden de wegen van coach Toon van Helfteren en Feyenoord Basketball. Het is een ultieme poging om de neergaande lijn in de Elite Silver om te buigen en een andere dynamiek in het team te krijgen. Enkele uren voor het thuisduel met Luik neemt technisch directeur Armand Salomon de leiding over. Tot en met het derde kwart gaat het goed (59-60). Dan bezwijken de Rotterdammers onder de driepunters van de Belg Cambo en wordt duidelijk dat na een intensieve wedstrijd het laatste kwart conditioneel te veel vergt van de mannen: 76-95.

Sensatie

Vier dagen later richt het team zich nog een keer op en perst er een sensationele zege tegen hetzelfde Luik uit: 74-96. Shavar is geweldig (31 punten, 8 assists, 7 rebounds), maar ook Trey Diggs (31 punten, 70% driepunters) en Devine Eke (19 punten, 10 rebounds), tonen waartoe het team in staat kan zijn. Ook uit tegen Mons speelt het team verdienstelijk, maar blijkt de wedstrijd opnieuw een kwart te lang te duren. Met een run van 13-0 leggen de Walen aan het begin van het vierde kwart de basis voor de zege (82-72). Het spel biedt genoeg aanknopingspunten voor enig optimisme in de BNXT-play-offs, waarin we uitkomen tegen Circus Brussel.

Het einde

Voor wat later zou blijken de laatste thuiswedstrijd van het seizoen loopt het Topsportcentrum op 3 mei nog redelijk vol. Rotterdam en Brussel blijven goed in evenwicht. Bij 75-77 krijgt Feyenoord nog de kans om de wedstrijd in eigen voordeel te beslissen, maar het schot van Ivo de Vreede mist de basket maar net. Toch is er nog geloof om het tij in Brussel te keren. Als team komt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball echter tekort. Na rust geven de Belgische driepunters de doorslag en wordt het uiteindelijk een kansloze exercitie: 75-62. Het seizoen gaat uit als een nachtkaars en de BNXT League dendert door. Zonder Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball.

HIGHS AND LOWS

Highs

  1. De overwinning van 80-75 op BNXT-kampioen Leiden was indrukwekkend. Niet alleen vanwege het spel en het resultaat, maar ook door de sfeer in een uitverkocht eigen huis.
  2. Shavar Reynolds en Trey Diggs vestigden hun naam in hun eerste Europese profjaar; Shavar als point guard en allrounder, Trey als schutter.
  3. Caleb Vijber en Isai Sow toonden als “rookies” flinke progressie.
  4. De toeschouwersaantallen stijgen weer onder meer door steeds betere samenwerking met clubs uit de regio.
  5. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball organiseert zowel in de kerst- als paasvakantie clinics voor de jeugd. Onder leiding van Jeroen van der List blijken die een doorslaand succes.

Lows

  1. Stacy Beckton liet zien een geweldige aanwinst te zijn voor het team. Helaas speelde hij door blessures (duim en knie) sporadisch en moest hij twee keer onder het mes.
  2. Het afscheid van Toon van Helfteren was een moeilijk besluit om te nemen. We bedanken Toon nogmaals voor al zijn inspanningen voor de club.
  3. Pijnlijk was de nederlaag tegen Den Helder in eigen huis, waar het hele team een complete off-day had.
  4. De uitwedstrijd tegen Aalst was een bizarre ervaring, zowel langs als op het veld.
  5. Het seizoen als geheel: veel van verwacht, maar uiteindelijk zowel in het Nederlandse als in het crossborder-deel tegenvallend gepresteerd.

Wat nu?

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball gebruikt de komende maanden natuurlijk om selectie en staf voor volgend seizoen samen te stellen. De club is op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Met enkele spelers uit de huidige selectie zijn gesprekken gaande over een langer verblijf bij de club. Zodra hierover meer bekend is, informeren we u via onze socials en de nieuwsbrief.