Op papier was het de spannendste van de vier wedstrijden in de eerste ronde van de play-offs: de strijd tussen de nummer vier van de competitie Landstede Hammers en het team dat als vijfde eindigde, Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Maar ‘papier’ zegt niets. In de andere wedstrijden bleven de ploegen dichtbij elkaar en heeft iedereen nog een kans om de kwartfinale te bereiken, maar de Zwollenaren wonnen met een dermate ruime marge dat deze in de return niet te overbruggen lijkt.

Peter Blangé, directeur van Rotterdam Topsport, overhandigde voor de wedstrijd drie seizoenprijzen aan Feyenoorders(Arunas Mikalauskas (All Star), Juan Davis (All Defense) en Yamill Wip (All Rookie).

In de eerste minuten houden de ploegen elkaar nog in evenwicht. Feyenoord opent met 5-0 en kan vijf minuten lang een kleine voorsprong vasthouden. Een driepunter van Nigel van Oostrum brengt de Hammers langszij (11-11) maar daar laat Coen Stolk het niet bij zitten (14-11). In de laatste fase van het eerste kwart lijdt de thuisploeg drie keer balverlies en dat kan het team zich tegen deze tegenstander niet veroorloven. Van 16-16 loopt Zwolle naar een kwartstand van 17-23 door vier punten van Noah Dahlman en een driepunter van Jhonathan Dunn.

Het geslagen gaatje geeft Landstede niet meer prijs. Na twee minuten is het verschil nog even vijf punten (22-27), Toon van Helfteren neemt een time-out. Die onderbreking pakt slecht uit voor de thuisploeg. Feyenoord mist de afstandsschoten en slaagt er niet in de aanvalsrebound te bemachtigen. Vier punten van Jozo Rados en vier van Dunn zorgen voor een 0-8 run (22-35). Feyenoord vecht nu tegen zichzelf, er sluipt irritatie in de ploeg en in zo’n fase vallen vaak ook de arbitrale beslissingen niet lekker. Zwolle blijft echter geconcentreerd spelen en is zeer trefzeker vanaf de vrije-worplijn. Het verschil loopt op met een driepunter van Yasiin Joseph in de dying seconds tot een ruststand van 34-54.

Van Helfteren krijgt zijn team ook na de pauze niet meer aan de praat. De schoten vallen niet, de turnovers zijn talrijk. Bij Landstede scoort een sublieme Noah Dahlman vanuit alle posities. Zijn ploeg loopt uit naar de grootste voorsprong in de wedstrijd; het is 47-79 met nog een minuut te gaan in de derde kwart. Ordane Kanda brengt met een fastbreak de kwartstand op 49-79.

Na twee minuten in het derde kwart is dat verschil onveranderd: 52-82. Door een jumpertje van Coen Stolk, twee driepunters van Mack Bruining en vrije worpen van Kanda komt de thuisploeg iets dichterbij (68-89). Uiteindelijk is dat ook het verschil bij het eindsignaal 76-97. Dahlman besluit de wedstrijd als topscorer met 27 punten.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord heeft een team dat van iedere ploeg in de DBL kan winnen, maar als er gewonnen móét worden -en dat is het geval in de play-offs- heeft de ploeg het lastig. Het zal dinsdag in Zwolle als een feniks uit de as moeten herrijzen.