Toon van Helfteren is ook komend seizoen coach van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De 71-jarige Delftenaar verlengde zijn overeenkomst met de club en bouwt inmiddels aan een betere, maar vooral ook bredere selectie.

Die moet Feyenoord Basketball in staat stellen om zich serieuzer met de traditionele top-4 te meten dan afgelopen seizoen. Weliswaar onderstreepte het Rotterdamse team de positie als vijfde van Nederland, maar alleen tegen de latere landskampioen Den Bosch werd één keer gewonnen. In de Elite Gold van de BNXT League verloor de ploeg alle duels met de Belgische top. 

“We willen het beter doen, want we beleefden niet het succesvolste seizoen”, zegt Van Helfteren, die zijn vierde seizoen ingaat bij Feyenoord Basketball. “Het aanvallen van de top-4 is niet echt gelukt. En in de Elite Gold moet ons streven worden om een paar keer te winnen tegen Belgische teams.”

Natuurlijk waren er oorzaken aan te wijzen voor het wisselvallige seizoen. De selectie was pas laat compleet, een aantal Amerikanen vertrok vroegtijdig en blessures teisterden het team. Nu hoopt Van Helfteren in augustus te kunnen beginnen met een completere en diepere selectie.

Met het aanblijven van in elk geval Jeroen van der List, Pieter Buijs, Terrence Bieshaar en Isai Sow én de op handen zijnde komst van een nieuwe aanwinst krijgt de selectie vorm. Samen met technisch directeur Armand Salomon bouwt Van Helfteren verder aan het team. Die samenwerking bevalt. 

Van Helfteren: “We hebben ooit afgesproken dat we er meteen een punt achter zetten als het een van de twee niet meer bevalt. Maar het bevalt dus nog steeds.”

En Armand Salomon: “We hebben afgelopen seizoen opnieuw kunnen zien waartoe Toon in staat is. Ondanks veel tegenslagen heeft team een aantal mooie en spannende wedstrijden laten zien. Het is voor mij buiten kijf dat de kennis en ervaring van onze coach daarin het fundament vormt.”