Alles viel zaterdagavond op zijn plaats voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Juist in een zo goed als uitverkocht Topsportcentrum speelde het team van coach Toon van Helfteren de beste wedstrijd van het seizoen. En dat nog wel tegen de regerend BNXT-kampioen ZZ Leiden, dat na twee uur zinderend basketbal met 80-75 verloor. “Een wedstrijd voor op mijn lijstje”, vond Jeroen van der List na het avondje klantenbinding.

Vanaf seconde één was Feyenoord Basketball bij de les. Opgestuwd door het enthousiasme in de volle zaal – hoofdsponsor Zeeuw & Zeeuw had een deel van het klantenbestand uitgenodigd – liep de thuisploeg via 13-5 uit naar 18-10 met onder meer twee driepunters van Terrence Bieshaar. Die voorsprong vloeide toch weer grotendeels weg: 25-24 na het eerste kwart. Van Helfteren was er niet geheel content mee.  In zijn gameplan wilde hij de score van de Leidenaren juist laag houden.

Dat lukte in het tweede kwart een stuk beter. Rotterdam en Leiden bleven constant in elkaars buurt. Door een driepunter van Trey Diggs in de laatste seconde kwam de marge aan het einde van de eerste helft zelfs nog uit op vijf punten: 42-37.

Voor Leiden werd het duidelijk dat het voor een serieuze opgave stond. De ploeg die afgelopen week doordrong tot de finale van de nationale beker werd zelfs naar 48-39 gespeeld door Feyenoord. Onder meer door driepunters van Bouwknecht en Venskus en een run van 0-7 kwam Leiden toch weer op voorsprong 50-51. Ondanks een smalle basis en dankzij een uitblinkende en ontketende Shavar Reynolds haakten de Rotterdammers niet af. Een driepunter van Jeroen van der List in de laatste seconde herstelde de marge van vijf punten aan het einde van het derde kwart: 62-57.

Het laatste kwart was zenuwslopend. Ook voor de spelers. Liefst vier minuten lang werd er niet gescoord. Feyenoord Basketball richtte zich als eerste op. Door drietjes van Diggs en Van der List liepen de rood-witten uit naar 70-59. Maar nog was het niet gedaan doordat Diggs en Reynolds achter elkaar de bal verspeelden en Isai Sow een loopfout tegen kreeg. Met nog 38 seconden te gaan stond het scorebord op 72-70.

Leiden bediende zich toen van een stop-de-klok-tactiek om Feyenoord het scoren te beletten en aan de vrijeworplijn te krijgen. Maar dat plan had niet het gewenste effect. De thuisploeg schoot de hele avond de vrije worpen feilloos in (17 uit 17) en ook in die laatste, beladen fase hielden Reynolds, Bieshaar en Van der List de zenuwen onder controle, terwijl bijvoorbeeld Venskus bij Leiden nog twee vrije worpen miste. Het eindsignaal kwam bij 80-75, waarna het publiek Feyenoord Basketball een staande ovatie gaf.

De euforie was groot om de geweldige teamprestatie. “Iedereen deed mee bij ons”, vatte Jeroen van der List het samen. Ook uitblinker Reynolds (21 punten, 8 assists) beaamde dat. “Iedereen voerde zijn taak goed uit en de vrije worpen hebben ons enorm geholpen”, zei de Amerikaanse guard. “Maar vergeet ook het publiek niet. Een vol huis brengt het beste in ons naar boven.”

Die “zesde man” gaf het team zeker de energie om het vol te houden tegen Leiden dat beschikt over een veel bredere selectie. Coach Toon van Helfteren kon dus alleen maar tevreden zijn met zijn eerste overwinning op Leiden als coach van Feyenoord Basketball. “Wij hebben een smalle basis. Waar de beste spelers in andere teams gemiddeld 23, 24 minuten spelen, staan bij ons sommige spelers gemiddeld 33, 34 minuten binnen de lijnen. Dat we het in zo’n wedstrijd als deze dan tot het einde volhouden, is gewoon erg goed.”

Behalve Reynolds belandden aan Rotterdamse zijde ook Diggs (17), Bieshaar (11) en Van der List (10) in de dubbele punten. Stacy Beckton scoorde zelfs een double double (15 punten, 10 rebounds).

Door de zege behoudt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball nog kans op plaatsing voor de Elite Gold, waar de beste Nederlandse en Belgische clubs elkaar vanaf maart treffen. Het team heeft nog drie uitwedstrijden voor de boeg (Den Helder, Groningen, Den Bosch). Het Nederlandse deel van de BNXT League wordt op 18 februari thuis afgesloten tegen BAL Weert.