1200 Mensen op de tribunes van het Topsportcentrum terwijl tegelijkertijd in Amsterdam Feyenoord tegen Ajax voetbalt en Max Verstappen het Formule 1-seizoen start in Bahrein. De tegenstander is het in de competitie nog ongeslagen: Filou Oostende dat de afgelopen week in de Champions League van Unicaja Malaga won met 86-68. Op basis daarvan waren de verwachtingen qua uitslag niet hooggespannen, maar hoe anders verliep deze wedstrijd.

Vanaf de eerste minuut gaat deze ‘ongelijke’ strijd gelijk op. Jarrid Rhodes opent de score voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, Jeroen van der List benut een vrije worp (3-3). Oostende blijft aan de positieve kant van de score, maar voelt keer op keer de hete Rotterdamse adem in de nek. Het wordt 5-9 door een score van Chaed Wellian. Met een driepunter van CJ Jones en een break van Jarrid Rhodes nadert de thuisploeg tot 10-11 in de zesde minuut.

Een vrije worp van Levi Randolph, de huidige topscorer van de Champions Laegue, zet 14-21 op de scorebord, maar Feyenoord is daar bepaald niet van onder de indruk. Van der List zorgt voor 16-21 en Coen Stolk met een tweepunter en een vrije worp voor de kwartstand 19-21.

Het begin van het tweede kwart is voor Filou. De ploeg loopt vrij snel uit naar 21-35 waarmee het definitieve breekpunt van Zeeuw & Zeeuw lijkt bereikt. Mack Bruining pakt vijf punten en Jeroen van der List speelt ook nu weer sterk; de achterstand loopt terug. We gaan rusten bij 36-43. We zitten nog goed in de wedstrijd.

Na rust slaagt Oostende er niet in om echt het verschil te maken. Opmerkelijk is dat beide teams bij de stand 43-49 vijf minuten lang niet scoren. Langzamerhand beseffen de Rotterdammers dat ze deze wedstrijd helemaal niet hoeven te verliezen. Van der List doorbreekt de impasse met een vrije worp en Jones schiet het verschil naar twee: 47-49. Filou behoudt nog wel de voorsprong maar de twijfel sluipt in de ploeg. Rhodes bepaalt de kwartstand op 54-57.

Het publiek gaat er nog eens goed voor zitten, voorzover ze daarin slagen bij deze zinderend spannende pot.

In het vierde kwart reduceert Coen Stolk met een lay-up het verschil tot één punt om vervolgens met een volgende lay-up Zeeuw & Zeeuw op voorsprong te zetten (58-57). De zaal ontploft. Niels Foerts profiteert van een Belgische turnover en scoort (61-57). Een driepunter van Jones zorgt voor 63-59 en dan volgt een and-one van Foerts. Hij zorgt daarmee voor de grootste Rotterdamse voorsprong in de wedstrijd: 66-59. Nog een kleine zes minuten te gaan.

Mack Bruining lijdt balverlies en Foerts mist een driepunter; het wordt 66-66. Rhodes zet zijn ploeg weer op voorsprong (68-66) met nog 1’48 op de klok. Van der List verzilvert een van zijn twee vrije worpen (69-66). Dan komt Dusan Djordjevic door met een driepunter: 69-69 nog 37 seconden.

Met nog 18 tellen mist Foerts, zwaar verdedigd, zijn lay-up; er volgt een break waarin Jones in een uiterste poging de bal te blokken een fout krijgt. Philip Booth mist zijn lay-up niet en verzilvert bovendien zijn bonus. Over en uit.

Vooraf hadden we getekend voor zo’n kleine nederlaag en zou trots hebben overheerst, omdat we zo fantastisch tegenstand hadden geboden. Maar als winst zo dichtbij is, winst op de beste ploeg van België, met het hoogste budget in de BNXT, voelt het toch als een teleurstelling.

Vanuit de redactie toch een groot compliment naar Toon en zijn team dat Oostende slechts 72 punten toestond. Zeker ook naar Jeroen van der List die een double-double noteerde met 15 punten en 13 rebounds. Topscorer in de wedstrijd was Levi Randolph met 18 punten.