Saai kun je de thuiswedstrijden van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball dit seizoen niet noemen. In het zeer goed gevulde Topsportcentrum voegden de Rotterdammers gisteren een nieuwe nagelbijter toe aan de reeks Zwolle-Donar. Tegen directe rivaal Yoast United draaiden ze de wedstrijd in de laatste vijf minuten hun kant op. 77-73 stond er na een zinderend potje op de borden.

“Tenenkrommend”, vatte coach Toon van Helfteren de gelijkopgaande wedstrijd samen. Waarbij hij opmerkte dat hij dat woord uiterst positief bedoelde. “Er is hier altijd wat te beleven voor het publiek.”

Het was een taaie wedstrijd tegen Yoast, dat al vier zeges op zijn naam had staan. Hoewel Feyenoord Basketball steeds op voorsprong stond, was de tegenstander uit Bemmel nooit ver weg. Na 25-20 in het eerste kwart was de marge bij rust nog steeds vijf punten (46-41). Terwijl topschutter Trey Diggs worstelde (4 punten, 2 op 10), nam Shavar Reynolds de punten voor zijn rekening (17). Mooi was ook dat Caleb Vijber brutaal 5 punten binnen schoot.

In de tweede helft bleef Yoast aan het elastiek hangen mede door de precisie van hun topscorer Cole. Die Amerikaan leidde Yoast ook naar 62-68 met nog 5 minuten te gaan. Het leek de ondergang van de Rotterdammers, omdat Diggs de basket maar niet vond en Bieshaar bijvoorbeeld erg moest oppassen met 4 fouten achter zijn naam.

Uiteindelijk zette Jeroen van der List met een onberispelijke driepunter en een dunk Feyenoord weer op voorsprong (69-68). En terwijl Cole bij Yoast het net niet meer kon vinden, hervond Diggs zich bij de thuisclub. Twee rake driepunters zorgden voor een marge van 5 punten en een ongelofelijke ontlading in de zaal. “De laatste 5 minuten waren met 13-5 voor ons”, zei Van Helfteren. “We hielden Yoast goed tegen. Als Jeroen en Trey hun puntjes gaan maken, zie je dat ze ook meer energie in hun verdedigende acties leggen. Dat was heel belangrijk.” Ook de progressie van jongens als Isai Sow en Caleb Vijber, die vanwege de blessure van Stacy Beckton meer speelminuten maken,  stemt de coach tevreden. Met vier aanvallende rebounds in de tweede helft had Sow, toch één van de kleinsten in het veld, een mooi aandeel in de overwinning.

Door de zege mengt Feyenoord Basketball zich met een balans van 3 winst en 2 verlies in de strijd om de bovenste plaatsen. En hoewel Rotterdam begint aan een reeks met op het oog wat makkelijker opponenten (BAL Weert, Leeuwarden en Den Helder), waakt de coach voor te veel optimisme. “De ploegen liggen dicht bij elkaar. Een winning streak kan net zo goed een losing streak worden. Neemt niet weg dat ik goed kan leven met waar we nu staan: drie overwinningen na een zwaar programma.”

Maar dat Feyenoord Basketball wederom aan klantenbinding deed, was misschien wel de allergrootste winst.