Door een 82-65 overwinning op Yoast United heeft Zeeuw & Zeeuw Feyenoord de kwartfinale van de Basketball Cup bereikt. Het was de vijfde overwinning op rij voor het team van Toon van Helfteren dat vooral in het vierde kwart gemakkelijk afstand nam van de tegenstander uit Bemmel.

De Basketball Cup is al een aantal jaar de officiële naam van de nationale bekercompetitie. De Nederlandse teams uit de BNXT-league zijn vrijgesteld van de vier voorrondes en stromen in in de achtste finales.

Zeeuw&Zeeuw trof een tegenstander uit de eigen competitie; beide ploegen stonden dit seizoen al twee keer tegenover elkaar. De uitwedstrijd verloor Zeeuw&Zeeuw met miniem verschil (86-84), de thuiswedstrijd leverde een 79-69 overwinning op. Het resultaat liet zich dus gisterenavond lastig voorspellen..

In de beginfase ontlopen beide ploegen elkaar weinig. Yoast heeft zeven minuten lang een kleine voorsprong. Vrije worpen van Jeroen van der List en een driepunter van Jarrid Rhodes zetten Zeeuw&Zeeuw Feyenoord op voorsprong (16-13). Yoast United, dat vijf Amerikanen in de gelederen heeft, stribbelt nog even tegen (18-18), maar een sterke laatste minuut van Chead Wellian (twee aanvalsrebounds en vier punten) zorgen voor een Rotterdamse voorsprong, die de ploeg niet meer uit handen geeft. Kwartstand 22-18.

Wellian opent het tweede kwart met een driepunter en met een score van Jarrid Rhodes vergroot de thuisploeg de voorsprong tot 27-18. Pas in de vierde minuut van dit kwart doet Duane Wilson met een driepunter iets terug. Rotterdam laat veel kansen liggen om nu al de wedstrijd te beslissen, maar ook de gasten zijn niet in goeden doen. Meer dan twee minuten lang wordt er niet gescoord. Mack Bruining helpt met twee rake driepunters aan het uitbouwen van de voorsprong. We gaan rusten bij 42-34.

Het is jammer dat er nog te veel slordigheden zitten in het spel van Feyenoord, want de ploeg heeft in een paar fases de gelegenheid om de tegenstander van zich af te schudden. Na twee minuten in dit kwart heeft de thuisploeg een marge van twaalf (48-36). Dan mist Van der List een lay-up, leidt Bruining twee keer balverlies en stapt Jones over de lijn, waardoor Yoast weer in de buurt komt (48-44).

Ook bij 54-44 volgt zo’n fase. Collins leidt balverlies, Coen Stolk -die weer een sterke wedstrijd speelt- mist twee vrije worpen en faalt met een driepuntspoging. Yoast springt weer op het vinkentouw (54-52). Het wordt het enige kwart dat de gasten winnen (met 16-18), het leidt tot de 58-52 kwartstand.

In het vierde kwart loopt Zeeuw&Zeeuw Feyenoord verder weg. Vooral Niels Foerts doet het goed met een score-inbreng van tien, waarvan twee driepunters. Halverwege het slotkwart is het verschil al definitief gemaakt: 77-60. Voor de laatste drie minuten brengt Van Helfteren Philip Metz en Isai Sow in het veld. Met 82-65 heeft de thuisploeg aan Yoast United uiteindelijk nog een ferme tik uitgedeeld.

Topscorer bij de Rotterdammers is CJ Jones met 16 punten, Jarrid Rhodes pakt een double-double met 13 punten en 12 rebounds. Ook Niels Foerts en Mack Bruining komen met ieder 12 punten in de dubbele cijfers.

De tegenstander in de kwartfinale is nog niet bekend; de loting volgt later deze week. Een cruciale week overigens; dinsdagavond staat de uitwedstrijd tegen Donar Groningen op de rol en vrijdagavond volgt de uitwedstrijd tegen Aris in Leeuwarden.