31-13 stond op het scorebord na één kwart in Mons en bij rust was de stand 44-42. Wie kan dat het beste duiden: een basketbalkenner of een psycholoog? Laten we ons maar beperken tot de feiten.

We spelen de uitwedstrijd diep in België tegen Belfius Mons Hainaut. Het is de uitwedstrijd in de derde ronde van de BNXT-play-offs. De thuiswedstrijd ging eerder maar net verloren met 72-74. Het gaat om het resultaat over twee wedstrijden.

Na vijf-en-een-halve minuut neemt Toon van Helfteren zijn eerste time-out en dat is geen verrassende zet. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord heeft dan een lay-up en vijf schoten gemist waarvan drie driepunters. De stand is dan 15-5. Toon probeert zijn team wakker te schudden en weer scherpte in zijn ploeg te krijgen. Dat lukt helaas nog niet in deze time-out want Mons Hainaut loopt uit naar 21-7. Dan volgen in het eerste bedrijf nog een dunk van Jarrid Rhodes, een geslaagd schot van Mack Bruining en een lay-up van Jeroen van der List, maar het enorme verschil doet vermoeden dat Feyenoord een enorme afstraffing staat te wachten.

Dat laat Zeeuw en Zeeuw Feyenoord echter niet gebeuren, het team recht zijn rug en start het tweede kwart met een 7-0 run (31-20). Nzekwesi en Nichols scoren voor de thuisploeg, waardoor het halverwege het kwart 35-25 staat. Weer plaatst Feyenoord een magistrale sprint tegen de nummer drie van België; dit keer is de run 0-13. Zo is het 35-38 en met die stand staat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord virtueel in de volgende ronde. Mons herpakt zich en weet bij de rust weer op voorsprong te komen (44-42).

De commentatoren van Ziggo Sport weten nauwelijks woorden te vinden om te beschrijven wat hier gebeurd is. Woorden van afkeuring hebben ze wel met name voor de rol van de scheidrechters in de tweede helft: hun fluitsignalen zijn wel heel vaak tegen de Rotterdammers gericht, waardoor de foutenlast van de toch al smalle selectie hard oploopt.

Mons gaat erop en erover en heeft aan het eind van het derde kwart een dit keer niet meer te overbruggen voorsprong genomen: 67-50.

Van Helfteren met na een tweede technische fout het veld verlaten. Armand Salomon neemt zijn plek in en doet bij zijn team een dringend beroep op hun eergevoel. Lastig als Van der List, Bruining en Jones naar de kant moeten met een volle straflijst, maar het sorteert wel effect want van de 21 punten voorsprong (87-66) snoept Zeeuw & Zeeuw Feyenoord er nog vier af en komt zo tot een alleszins acceptabel resultaat tegen de nogal kapitaalkrachtige Walen: 88-71.

Met 24 punten is Chaed Wellian de verrassende topscorer. Coen Stolk scoort dubbele cijfers (16), net als Jarrid Rhodes met 10.