In de eerste zeven minuten houden de ploegen elkaar goed in evenwicht (21-21) en dat geldt ook voor de topscorers op dat moment; zowel Michael Finke van ZZ Leiden als Arunas Mikalauskas van de thuisploeg hebben er dan al 11 in liggen. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord scherpt de verdediging verder aan waarmee het team Leiden twee keer tot een noodschot dwingt. Toch zorgen vijf punten van Emmanuel Nzekwesi voor een voorsprong van de bezoekers na het eerste kwart (25-28).

De start van het tweede kwart is voor Leiden, dat via scores van Desure Buie en Nzekwesi uitloopt naar 25-32. Later zal blijken dat dat voor de bezoekers de grootste voorsprong in de wedstrijd is. Jeroen van der List scoort tegen, Ordane Kanda laat een bommetje vallen en met een steal en de daaropvolgende and-one van Raidell de Pree is de schade hersteld (32-32). De kracht van Feyenoord ligt vooral in de intensieve verdediging en de daarvoor noodzakelijke rotatie. Halverwege dit kwart hebben al tien Rotterdammers binnen de lijnen gestaan. De strakke defense gaat wel ten koste van persoonlijke fouten, want de thuisploeg heeft er al vier als bij Leiden de nul nog op het bord staat. Toch laat Feyenoord niet meer los. Van der List scoort in een paar minuten 7 punten, Kanda en Mikalauskas schieten een driepunter raak. De verdediging staat als een huis. Het leidt tot een Rotterdamse voorsprong bij rust van 45-41.

Foto: Luka de Kruijf

De eerste score na rust is voor Mikalauskas die een dijk van een wedstrijd speelt. Worthy de Jong scoort aan de andere kant. Na een rommelige fase starten de Rotterdammers, die op de vroege zondagochtend nog een schottraining hebben afgewerkt, met een waar bombardement. Twee keer scoort Kanda van achter de driepuntslijn, Juan Davis pakt er eentje mee, Mikalauskas voegt twee bommen aan zijn totaal toe en Mack Bruining en Dalven Brushier laten zien dat ook zij dat kunstje verstaan. Bij Leiden scoren naast de Jong, ook Buie en Nzekwesi, maar het is niet genoeg om de thuisploeg bij te houden. De score-inbreng van Finke valt zo goed als stil.

Jeroen van der List moet met een blessure naar de kant, maar het kan Feyenoord niet meer deren. Bruining blockt Buie vlak voor het eindsignaal van het derde kwart. Het gat is dan al 15 punten (77-62).

Foto: Luka de Kruijf

Feyenoord zet door in het laatste kwart. Aanvallend hebben zij het afstandsschot, verdedigend hebben zij hun vechtlust. Met zijn tweede and-one laat De Pree 83-65 noteren. Na nog eens twee Rotterdamse driepunters (Coen Stolk en Dalven Brushier) buigt Leiden het hoofd (91-68). Als die ploeg toch iets dichterbij dreigt te komen, zet Toon van Helfteren in een time-out zijn ploeg weer op scherp. Na een steal van Kherrazi zorgt Stolk voor de grootste voorsprong in de wedstrijd (97-71). Leiden sputtert nog even tegen, maar mag blij zijn dat Zeeuw&Zeeuw met de laatste aanvallen de 100-punten grens niet passeert (99-78).

Net als in de openingswedstrijd tegen Apollo wint Feyenoord met 21 punten verschil en weer is Arunas Mikalauskas zonder twijfel de beste man van het veld. In 23 minuten speeltijd scoort hij 30 punten: 6 uit 8 tweepunters, 5 uit 6 driepunters en 3 uit 3 vrije worpen. Hij voegt aan dat totaal nog 3 rebounds, 4 assists en 2 steals toe.

De schotpercentages van het hele team liegen er niet om: tweepunters 57,6%, driepunters 56,7 % (17 uit 30) en vrije worpen 66,7. Al met al een zeer sterke Rotterdamse wedstrijd.