Toon van Helfteren gaf na de mooie overwinning op BAL vooruitblikkend op het treffen tegen ZZ Leiden al een winstwaarschuwing af. Hij gaf aan dat de Leidenaren niet alleen over heel sterke spelers beschikken, maar dat ze als team veel verder zijn dan zijn eigen ploeg. ZZ Leiden speelde een uitgebreid voorseizoen en kwam ook op Europees niveau in actie.

Zeeuw & Zeeuw daarentegen speelde tot nu toe slechts twee serieuze wedstrijden. Die werden weliswaar in winst omgezet, maar daarmee was de ploeg zeker niet opgewassen tegen de landskampioen.

Anthony Collins start in de basis, maar Jonathan Holton ontbreekt vanwege een enkelblessure. Vijf minuten gaat het gelijk op, tot 6-6, maar in de eerste fase lopen Van der List en Collins tegen twee persoonlijke fouten op. Met hen op de bank loopt ZZ Leiden via 6-12 naar de eerste kwartstand 8-18.

Leiden beschikt inside over veel lengte en kracht. Met Van der List en de geblesseerde Holton op de bank werken Pieter Buijs en Coen Stolk in de bucket voor wat ze waard zijn, maar ze vormen onvoldoende dreiging. Vanzelfsprekend probeert Zeeuw&Zeeuw Feyenoord het dan van afstand, maar het schot laat de thuisploeg volledig in de steek. In de eerste helft is slechts één van de dertien pogingen doeltreffend. ZZ Leiden geniet juist van het overwicht inside en loopt verder en verder uit. Bij rust is het verschil al groot: 22-41.

De tweede helft geeft hetzelfde beeld. Als Collins na zijn vierde fout moet wisselen, is de ploeg nog kwetsbaarder. Nog steeds staat het Rotterdamse vizier niet op scherp. Na het derde kwart is het 37-65.

Halverwege het vierde kwart verovert Stolk met twee steals en een rebound drie keer de bal. Het betekent slechts een minimale opleving: 45-67. Wat Feyenoord ook probeert, de schoten van buiten vallen niet en dan kom je ook niet dichterbij. De nederlaag is fors: 50-83.

Het is aan Zeeuw&Zeeuw Feyenoord om zaterdag, wanneer de ploeg wederom tegen Leiden speelt (nu in Leiden) een betere prestatie neer te zetten.